‘Kabinet moet potje startersleningen weer vullen’

september 02 14:06 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 02-09-15

Het kabinet moet doorstroming stimuleren op de woningmarkt. Volgens voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland kan dat slim, snel en relatief goedkoop met startersleningen.

Verhagen zei dat in een interview op BNR Nieuwsradio. “Deze leningen vergen een relatief kleine investering vanuit de Rijksbegroting, 50 miljoen van circa 250 miljard, dus dat kan het probleem niet zijn.”

“De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn bijvoorbeeld in Amsterdam nu al elf jaar”, betoogde Verhagen, “en we zien die lijsten verder oplopen. Er is een tekort aan betaalbare woningen. Daarvoor zijn grofweg twee oplossingen. Ten eerste meer bouwen. Voor de crisis bouwden corporaties nog 25.000 woningen per jaar, nu zijn dat er 7000. De tweede oplossing is het verbeteren van de doorstroom op de woningmarkt, via startersleningen, schenkingsvrijstelling en ruimere leennormen.”

Tussen wal en schip
Verhagen: “Ongeveer 700.000 huishoudens wonen nu in een te goedkope sociale huurwoning. Een deel daarvan wil wel doorstromen, maar ze vallen tussen wal en schip: ze kunnen niet kopen omdat het de hypotheekregels bijzonder streng gemaakt zijn. Het kabinet heeft daar bovenop de Nibud-regels klakkeloos overgenomen. Ook is het potje voor startersleningen leeg. Startersleningen opnieuw invoeren zou een goede oplossing zijn. We weten gelukkig al dat er een verruiming aankomt van de schenkingsvrijstelling.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.