Het aantal jongeren onder de 25 jaar dat een eigen huis koopt, ligt flink onder het niveau van voor de crisis. Ouderen kopen juist vaker een nieuwe woning. Jongeren hebben meer dan ouderen last van strengere financieringsregels en van de flexibele arbeidsmarkt. Dat blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau.
Desondanks verwacht toch een kwart van de jongeren onder de 25 binnen vijf jaar te verhuizen naar een koopwoning, blijkt uit de ING Vraag van Vandaag. Dat ze nu achterblijven op de woningmarkt heeft dus weinig te maken met hun voorkeuren.
Het aantal verkochte woningen is sinds 2013 fors toegenomen. ING: “Kopers van alle leeftijden roeren zich meer op de woningmarkt, maar de jongeren tot 25 vormen de uitzondering. Vorig jaar kochten zij 20 duizend woningen. Dat is evenveel als het jaar ervoor en slechts drie duizend meer dan in ‘rampjaar’ 2013. Ter vergelijking: het aantal koopwoningen gekocht door 55-plussers verdubbelde bijna in twee jaar tijd, van 14 duizend woningen in 2013 naar 26 duizend woningen vorig jaar.”
Dat jongeren minder huizen kopen en ouderen juist meer, komt volgens ING niet door de vergrijzing. Ook het aandeel jongere huizenkopers is nauwelijks toegenomen. Dit aandeel ligt flink nog lager dan voor de crisis: vorig jaar kocht 1,5% van de Nederlanders onder de 25 een huis, in 2008 nog 2,6%. Ook onder 25-35 jarigen ligt het aandeel huizenkopers nog altijd lager dan in 2008. Oudere generaties kopen nu juist vaker een (nieuwe) woning dan voor de crisis.
De economen zien vijf belangrijke redenen waarom jongeren minder actief zijn op koopwoningmarkt: verscherping LTV, verscherping inkomensnormen, meenemen aflossingsvrije deel hypotheek, flexibilisering arbeidsmarkt en onderwijs.
Lees hier het hele rapport van het ING Economisch Bureau
InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.