Jonge mannen lakser bij naderende storm

februari 17 14:29 2023 Print dit artikel

Maarten de Rooij, directeur Schade Particulier Aegon Nederland blikt terug: ‘Een van de zwaarste stormen in ruim vijftig jaar en ruim een half miljard schade in Nederland. Je kunt je voorstellen dat dit een hectische tijd was. Ook bij mijn afdeling stond de telefoon roodgloeiend met duizenden claims tegelijk. Ruim 10% van het totaal aantal schadeclaims in 2022 werd in die paar dagen gedaan.’ 

Hoewel de kracht van Eunice ongekend was, komt uit het onderzoek* wel een mogelijke verklaring voor de vele claims. Veel laagdrempelige maatregelen tegen stormschade werden niet getroffen. Hoewel 79% bekend is met de maatregel ‘schutting checken’, blijkt één op de vier dit niet te doen. Dat geldt ook voor het controleren van losse takken, zonnepanelen en dakgoten op verstopping. Een derde checkt niet of er losse dakpannen zijn. 

schutting

Kilometers schutting en dakpannen 

‘Zonde’, aldus De Rooij: “Er zijn heel wat kilometers schutting en kilo’s dakpannen weggewaaid in Nederland. Dat hadden er, met de juiste maatregelen, best wat minder kunnen zijn.’ Toch ziet De Rooij het zonniger in mocht Nederland weer worden geconfronteerd met een zware storm. ‘Laten we hopen dat het niet nodig is, maar mensen worden wel voorzichtiger na schade. Hoewel wij als verzekeraar het proces zo makkelijk mogelijk maken, heeft niemand zin in de organisatorische en administratieve rompslomp. Mensen staan nu meer dan ooit open voor preventietips. Die handschoen hebben wij het afgelopen jaar dan ook opgepakt.’ 

Oudere mensen voorzichtiger 

Uit het Aegon-onderzoek blijkt dat ouderen en mensen die eerder schade leden, een stuk voorzichtiger zijn bij storm. Van de respondenten heeft 44% persoonlijk ervaring met stormschade. Dit blijkt meteen een belangrijke stimulans voor het nemen van maatregelen. Bijna twee derde van deze groep doet dat vaker. Ook vijftigplussers blijken mogelijke stormschade serieus te nemen, van hen neemt 45% maatregelen bij code oranje of rood. Veel lakser zijn mannen onder de vijftig. In die groep neemt slechts 28% maatregelen. Wat verder opvalt: mensen die ooit stormschade aan hun auto hebben gehad, nemen nog vaker voorzorgsmaatregelen. Namelijk zo’n 74%. 

Geen verschil huur- of koopwoning 

Ook onderzocht Aegon de bekendheid met bepaalde preventiemaatregelen en de mate waarin men deze maatregelen neemt. Allereerst de maatregelen die de meeste mensen bijna altijd nemen: zonwering of screens inklappen (84%), ramen en deuren sluiten (83%) en tuinmeubelen binnenhalen of vastzetten (78%). Hierbij maakt het bijna niet uit of mensen een huur- of koopwoning hebben. 

Een ruime meerderheid van de respondenten (91%) geeft aan open te staan voor preventietips van de verzekeraar. Aegon besteedt hier steeds meer aandacht aan, door actief preventietips te delen. En waait de schutting ondanks alles toch weg? Dan kunnen Aegonklanten hun schade via de speciale Schade aan je schutting-pagina melden.

Eind 2022 deed Aegon onderzoek naar het tegengaan van stormschade onder bijna 500 Nederlanders tussen 25 en 65 jaar. Gekeken is onder meer in hoeverre mensen ervaring hebben met stormschade, of zij in actie komen bij code oranje of rood en welke rol leeftijd speelt bij het nemen van voorzorgsmaatregelen. 

Het hele onderzoek over de kennis, houding en gedrag van het Nederlands publiek over storm kun je hier lezen.  

 

Lees hier het hele artikel

  Categories:
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.