Is het keerpunt in de woningmarkt bereikt?

september 01 12:57 2017 Print dit artikel

De verwachting is dat 2017 als recordjaar de boeken in gaat met 250.000 transacties en een historisch lage rente. Maar diverse marktpartijen melden dat het keerpunt in de woningmarkt inmiddels wel is bereikt. De vijf belangrijkste redenen hiervoor en waarom dit positief kan zijn om twijfelende buitenlandse investeerders over de streep te trekken.

In zijn maandelijkse update van de woning- en hypotheekmarkt beschrijft Michel van der Sluis, partner bij The Dutch Mortgage Consultants (TDMC), onder andere de problematiek onder starters die de markt maar niet onder controle lijkt te krijgen. Hiervoor maakt hij gebruik van de data uit het Hypotheek Dashboard. Van der Sluis: “In alle vijf redenen die het keerpunt vormen kun je zien dat de starter het moeilijker krijgt om de markt te betreden. En één ding dat de voorgaande crisis ons geleerd heeft, is dat als de starter moeilijker de markt op komt, de doorstromer langer moet blijven zitten. Met een (beperkte) daling van het aantal transacties tot gevolg.”

Meer vermogensopbouw

Een groot verschil met de voorgaande crisis is wel dat er nu in de hypotheeklasten ook meer aflossingen zitten. Er is dus ook meer sprake van vermogensopbouw, terwijl dat ‘vroeger’ vaak aflossingsvrij was. “Als je deze corrigeert door alleen de rentelasten mee te nemen, vormen de maandlasten slechts 9% van het inkomen. Maar ook hier lijkt het tij te keren doordat de rente niet langer daalt en de huizenprijzen oplopen”, aldus Van der Sluis.

Nieuwe buitenlandse investeerders

Het herbalanceren van de markt kan overigens positief uitpakken voor wat betreft de buitenlandse funding. Die partijen investeren volgens Van der Sluis nu maar op zeer beperkte schaal in Nederlandse hypotheken vanwege de (te) lage marges ten opzichte van andere investeringsmogelijkheden. “In onze gesprekken met buitenlandse investeerders merken we dat ze zeker geïnteresseerd zijn in de Nederlandse woning- en hypotheekmarkt. Ze hebben zich er meestal al goed in verdiept. Maar de te behalen marges zijn nog te laag. Het vooruitzicht van een markt die zich op termijn herstelt, kan dan mogelijk al voldoende zijn voor investeerders om in te stappen. Of om in elk geval hun interesse in Nederlandse hypotheken opnieuw te stimuleren.”

TDMC Hypotheek Dashboard

Het Hypotheek Dashboard van The Dutch Mortgage Consultants (TDMC) brengt álle woning- en hypotheek-gerelateerde data overzichtelijk op één plek samen. Dit geeft hypotheekadviseurs een diversiteit aan mogelijkheden om marktontwikkelingen en trends nauwkeurig te volgen. Op die manier profiteert de adviseur vroegtijdig van kansen én kan hij onmiddellijk actie ondernemen tegen bedreigingen.

Voor de leden van de Hypotheek Business Club (HBC) brengt Michel van der Sluis elke maand duiding aan deze data en voorziet ze van commentaar. Dit doet hij via het speciale HBC-katern in InFinance en op de HBC-website waar de cijfers wekelijks worden geüpdatet.

Lees de volledige Woning- en hypotheekmarkt TDMC update augustus 2017 digitaal in het HBC-katern van InFinance

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.