Inspirerend HBC webinar over VvE-kansen 

december 09 16:04 2015 Print dit artikel

De Hypotheek Business Club organiseerde gistermiddag een inspirerend webinar over de Wft-vergunningsplicht voor de professionele beheerder van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Jurjen Oosterbaan van Bureau D & O gaf de kijkers een toelichting op de regels en hoe een financieel adviseur deze activiteiten van de VvE kan ‘overnemen’.

Webinar OosterbaanEen professionele VvE-beheerder is in bepalende gevallen vergunningplichtig, maar is daarvan niet altijd op de hoogte. De AFM geeft hen tot 24 december 2015 de tijd om een vergunning aan te vragen en die periode is heel kort. Totdat de toezichthouder een beslissing heeft genomen mag de betreffende VvE-beheerder zijn vergunningplichtige activiteiten voortzetten.

Daarna is dat alleen toegestaan als hij van de AFM een vergunning heeft gekregen. Oosterbaan verwacht dat de AFM vanwege de omvang die deze markt heeft, direct gaat handhaven. Die boetes zijn niet mals, dus verschillende VvE-beheerders moeten nu snel actie ondernemen en een keuze maken.

Hypotheekadviseurs hebben in hun dagelijkse adviespraktijk te maken met VvE’s. Veel van die verenigingen werken met beheerders die vaak voor meerdere VvE’s werkt en waarvan de positie nu wijzigt. Die gewijzigde positie biedt de hypotheekadviseur kansen, maar vraagt volgens Oosterbaan tevens extra alertheid wat betreft de bestaande inrichting van de samenwerking met VvE-beheerders.

Wat is bemiddelen?

Als een VvE-beheerder voor het afsluiten van een verzekering meer dan de contactgegevens doorgeeft aan een verzekeraar of tussenpersoon, is er volgens de Wft sprake van ‘bemiddelen’. Een voorbeeld is het doorgeven van de gegevens over het te verzekeren gebouw bij het opvragen van offertes voor een opstalverzekering. Ook alle werkzaamheden die een VvE-beheerder na het afsluiten van de verzekering verricht (het assisteren bij het beheer en de uitvoering van de verzekering) vallen onder bemiddelen. Voor bemiddelen is een vergunning van de AFM verplicht.

Ook als er offertes zijn opgevraagd en de VvE-beheerder beveelt een specifieke verzekering van een bepaalde aanbieder aan, is er volgens de Wft sprake van adviseren. De VvE-beheerder heeft ook hier een vergunning voor nodig.

Vergunning meest zuivere optie

Volgens Oosterbaan is het aanvragen van een vergunning de meest zuivere optie, maar dan moet de beheerder wel regelmatig advies- en beheersactiviteiten ondernemen. Dat is niet eenvoudig en brengt eenmalige en jaarlijkse kosten met zich mee. Daarnaast zal een deel van de beheerders niet kunnen voldoen aan de geschiktheidstoets. Naast een vergunning moeten ook de betrokken medewerkers hun vakbekwaamheid kunnen aantonen en zal er een goede aansprakelijkheidsverzekering moeten komen. Volgens Oosterbaan zal deze aanvraag voor veel beheerders dan ook een brug te ver zijn.

Verbonden bemiddelaar

De beheerder heeft ook nog andere keuzes, bijvoorbeeld zich beperken tot het verstrekken van alleen de contactgegevens. Hij kan ook zelf een verbonden bemiddelaar (gaat werken onder gezag en vergunning verzekeraar en kan ook alleen zijn producten aanbieden) of aangesloten instelling worden. Oosterbaan: “Mits de adviseur een rechtspersoon is kan hij zijn individuele Wft-vergunning laten omzetten in een collectieve vergunning.”

“De VvE-beheerder gaat dan werken onder de vergunning van de adviseur en krijgt in beginsel dezelfde rechten. De centrale organisatie van de hypotheekadviseur moet voor wat betreft de bedrijfsvoering wel de controle houden en is vanuit de Wft gezien verantwoordelijk voor de adviezen die door de aangesloten instelling (VvE-beheerder) worden gegeven. Het is dus beter dat de adviseur hierover contractuele afspraken maakt met de beheerder en zijn bevoegdheden beperkt tot het doorgeven van de noodzakelijke inhoudelijke informatie om zijn leden van advies te voorzien.”

Bekijk hier het webinar ‘Pak je omzetkans met VvE’s nog in 2015’ van dinsdag 8 december 2015

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

Hypotheek Business Club
Hypotheek Business Club

De Hypotheek Business Club is een uniek platform waar hypotheekprofessionals elkaar treffen en ervaringen en gedachten kunnen uitwisselen. Kennisoverdracht, nieuws, opleidingen en netwerken zijn enkele eigenschappen van de Club.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.