‘Innovatie noodzakelijk bij woningtaxaties’

november 03 14:01 2016 Print dit artikel

Innovatie op het gebied van woningtaxaties is noodzakelijk, om ze beter te laten aansluiten bij de behoefte van de opdrachtgevers. Daarvoor pleit Zwany van Brussel, bestuurslid Wonen van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Taxaties zijn nu min of meer verplicht, stelt Van Brussel vast. Maar in sommige gevallen voldoet volgens haar een modelmatig vastgestelde waarde, die ook een aardige indruk geeft van de gemiddelde woningwaarde in een gebied.

Woningtaxaties zouden waardevollere producten moeten worden, vindt Van Brussel. Ze stelt vragen bij het vastleggen van de marktwaarde, zoals in de huidige taxatiemodellen gebeurt. “De marktwaarde is afhankelijk van de marktomstandigheden op een bepaald moment, deze kunnen sterk variëren in de loop der tijd”, schrijft zij op de website van de NVM.

Luchtbellen

“De gevolgen hiervan hebben we de afgelopen jaren duidelijk kunnen zien: er ontstaan luchtbellen en deze worden bij het veranderen van de marktomstandigheden ineens doorgeprikt.” Een bank zou volgens haar een betere risico-analyse kunnen maken, als de makelaar een stabielere waarde vaststelt en in een rapport de marktomstandigheden beschrijft.

Ook zou het volgens Van Brussel goed zijn te kijken naar de staat en onderhoudstoestand van een woning. “Een koper kan door de daling van de loan to value  niet meer de totale aankoopsom vermeerderd met de kosten koper financieren. Voor een matig tot slecht onderhouden woning kan meestal ook niet de benodigde investering volledig worden meegefinancierd. Hierdoor zou een matig onderhouden woning incouranter kunnen worden, immers het aantal mensen dat een dergelijke woning kan kopen wordt kleiner. Matig onderhouden woningen kunnen daardoor ook een risico vormen voor de bank, aan ons als taxateurs de taak om hen hierin inzicht te verschaffen.”

Een andere waardevolle toevoeging kan volgens haar zijn om in de taxatie aandacht te besteden aan duurzaamheid en energiebesparing. Zulke informatie zou woningtaxaties ook interessanter maken voor consumenten, die het taxatierapport nu vaak zien als noodzakelijk kwaad bij de aanvraag van een hypotheek. Het stelt hen immers in staat tot ‘een meer bewuste keuze’ bij het kopen van een woning, aldus Van Brussel.

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.