Inkomenstoets zet streep door langere rentevaste periode

februari 08 10:10 2018 Print dit artikel

De Hypotheekshop merkt op dat de inkomenstoetsing waarmee de leencapaciteit op inkomen bepaald wordt, de keuze voor 10 jaar rentevast in de hand werkt. Een langere rentevaste periode wordt met de huidige methodiek ontmoedigd doordat de leencapaciteit op het inkomen dan lager uitvalt, stelt de hypotheekketen vast.

De hoogte van de rente is voor veel consumenten het startpunt van hun zoektocht naar een hypotheek. Dat doen zij omdat het voor hen lastig te doorgronden is waar de geldverstrekkers onderling precies in verschillen. Dat stelt de Hypotheekshop op basis van de uitkomsten van haar marktscan. In Nederland zijn momenteel meer dan 30 aanbieders actief met het verstrekken van hypotheken. De Hypotheekshop heeft deze aanbieders ingedeeld op basis van de klantkenmerken regio en inkomen. Veel andere kenmerken blijken hier namelijk mee samen te hangen, stelt de hypotheekketen.

In de marktscan zijn alle aanvragen voor nieuwe hypotheken uit 2017 meegenomen die via De Hypotheekshop zijn ingediend. Daarbij is gekeken naar het marktaandeel van elke geldverstrekker op twee dimensies: totaal huishoudinkomen per jaar (inkomen tot 50.000 euro en vanaf 75.000 euro) en de regio van het onderpand (binnen de drie Randstad provincies en daarbuiten).

Breder vergelijken

Wat opvalt is dat de spreiding groter is op ‘inkomen’ dan op ‘regio’. Als er evenwel sprake is van een regionale afwijking dan betreft die vaker de Randstad dan de provincie. De minste aanbieders komen voor in het segment ‘klant met laag/midden inkomen, wonend in de provincie’. De meeste geldverstrekkers blijken op één of beide kenmerken van het gemiddelde af te wijken. De Hypotheekshop: “Bijna alle geldverstrekkers blijken een segment te hebben waarin ze uitblinken. Omgekeerd betekent dat dus ook dat er nauwelijks aanbieders zijn die in alle segmenten gunstig scoren, waarmee het belang van vergelijking op product- en acceptatievoorwaarden dus weer eens onderstreept wordt.”

Meer aandacht voor rentezekerheid

De Hypotheekshop merkt op basis van de uitkomsten tevens op dat de inkomenstoetsing waarmee de leencapaciteit op inkomen bepaald wordt, de keuze voor 10 jaar rentevast in de hand werkt. Een langere rentevaste periode wordt met de huidige methodiek ontmoedigd doordat de leencapaciteit op het inkomen dan lager uitvalt, stelt de hypotheekketen vast. “We zien dat met name alleenstaanden en mensen met een wat lager inkomen daarom toch kiezen voor 10 jaar rentevast. Het zou goed zijn als bij het bepalen van de leencapaciteit meer rekening wordt gehouden met de grotere rentezekerheid van een langere rentevaste periode.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.