ING verwacht minder faillissementen bij intermediairs

december 29 10:03 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 29-12-15

Het aantal faillissementen zal in 2016 naar verwachting van het ING Economisch Bureau met 10% afnemen. De grootste dalingen doen zich naar verwachting voor in de bouw en financiële dienstverlening (tussenpersonen, financieel advies, financiële holdings).

Dit is de derde daling op rij, zij het minder fors dan in de voorgaande twee jaren, vinden de ING-economen: “Ondanks deze daling gaan er nog altijd veel bedrijven failliet. Zo ligt het faillissementspercentage in 2016 met 1,3% nog altijd boven het niveau in 2008 (1%). Hoewel de economie aantrekt, zorgen technologische ontwikkelingen, digitalisering en een veranderend consumentengedrag voor meer onzekerheid in de markt.”

Het totaal aantal faillissementen komt in 2015 circa 20% lager uit ten opzichte van 2014. ING: “Dit komt neer op 6100 bedrijven die dit jaar noodgedwongen hun deuren moeten sluiten. Met uitzondering van de cultuursector laten alle sectoren een daling zien. De grootste daling doet zich voor in de industrie, waar dit jaar een derde minder bedrijven failliet is gegaan.”

Voor 2016 wordt een verdere daling van het aantal faillissementen verwacht. “Een aantrekkende economie zorgt ervoor dat bedrijven weer beter presteren, waardoor de kans op faillissement afneemt. In totaal gaan in 2016 circa 5500 bedrijven failliet, wat neerkomt op een daling van 10%. Dit is een beduidend minder grote afname ten opzichte van de 20% daling in zowel 2014 als in 2015. De grootste dalingen doen zich naar verwachting voor in de bouw en financiële dienstverlening (tussenpersonen, financieel advies, financiële holdings).”

Minder bedrijven met personeel
Ondanks deze derde daling op rij ligt het aantal faillissementen in 2016 met 5500 nog altijd bijna 20% hoger ten opzichte van het niveau in 2008 (4630). ING: “Op zich is dat niet vreemd, aangezien het aantal bedrijven ten opzichte van 2008 eveneens is toegenomen. Dit betreft echter met name zzp’ers die minder snel failliet gaan. In geval van financiële problemen staken zij eerder hun bedrijf dan dat ze faillissement aanvragen. Het aantal bedrijven met personeel is daarentegen met 4% afgenomen ten opzichte van 2008.”

Tags: financiele-planning, home, hypotheken, pensioenen, schade, verzekeringen

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.