ING verkoopt pakket hypotheken aan beleggers

juni 12 14:41 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 12-06-15

ING Bank verkoopt gebundelde Nederlandse hypotheken voor 795 miljoen euro volledig door aan institutionele beleggers. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van een kredietoordeel van Fitch.

Het bijzondere aan de transactie is volgens het FD dat het een zogeheten ‘true sale’ is. Dat wil zeggen dat de woningleningen van de bankbalans verdwijnen, terwijl het eerder gangbaar was dat hypotheken weliswaar werden doorverkocht aan beleggers, maar dat het uiteindelijke risico bij de bank bleef. “Uitgevende banken moeten daarvoor van toezichthouders relatief veel bufferkapitaal aanhouden. Ze zoeken daarom naarstig naar manieren om het kapitaalbeslag van hun leningenportefeuille te verminderen” schrijft de krant.

Grote hypothekenportefeuille
FD: “Daarbij is de positie van Nederlandse banken precair, omdat zij in vergelijking met buitenlandse concurrenten een grote hypothekenportefeuille hebben. Omdat de hypotheekportefeuilles van Rabobank, ABN Amro en ING relatief groot zijn, kunnen zij een aanzienlijk deel daarvan niet met spaardeposito’s financieren. Dat maakt hen kwetsbaar, vinden banktoezichthouders, omdat ze afhankelijk zijn van marktfinanciering. Als die plotseling wegvalt, bijvoorbeeld door een crisis, zitten Nederlandse banken klem. Circa een derde van de Nederlandse koopwoningen staat ‘onder water’ omdat de woningwaarde door de crisis is gedaald onder die van de hypotheeklening.”

ECB
Nationale en internationale toezichthouders willen de Nederlandse woonleenquote verkleinen. Dat bleek donderdag eens te meer toen ECB-directielid Sabine Lautenschläger de Tweede Kamer voorhield dat Nederlandse banken een te hoog percentage van de woningwaarde lenen aan huizenkopers. Het kabinet-Rutte en regeringspartij VVD willen deze ‘Loan to Value’ (LTV) echter niet verder verlagen dan van 106% naar 100% in 2018. DNB, AFM en de Europese Commissie willen dat wel.

Kredietoordeel
De gebundelde ING-hypotheken bestaan voor het grootste deel (750 miljoen euro) uit zeer kredietwaardige, zogeheten klasse A-hypotheken met een variabele rente. Die krijgen van kredietbeoordelaar Fitch een AAA-rating. De resterende, minder kredietwaardige klasse-B (37,2 miljoen) en klasse C (7,9 miljoen) hypotheken zijn niet beoordeeld door Fitch.

De leningen zijn gemiddeld genomen uitgegeven tegen 82% van de koopwaarde van de woningen. De hypotheken bedragen gemiddeld 28,6% van het inkomen van de woningeigenaren. Beide zijn voor Nederlandse begrippen relatief laag, stelt Fitch, en zijn daarmee aantrekkelijk voor beleggers die niet bovengemiddeld veel risico willen lopen.

Tags: beleggen, home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.