ING: ‘Veel interesse in commercieel vastgoed’

augustus 20 15:33 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 20-08-15

Het beleggingsvolume in commercieel vastgoed in Nederland lag in de eerste zes maanden van 2015 hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat constateert het Economisch Bureau van ING Bank. De kantorenmarkt stabiliseert en logistiek vastgoed is ‘hot’ te noemen.

In het eerste kwartaal van dit jaar viel het beleggingsvolume nog iets tegen. Het was vooral het tweede kwartaal waarin er veel transacties werden gedaan. De meeste transacties waren toe te schrijven aan Nederlandse partijen, maar ook vanuit het buitenland is veel belangstelling.

Op dit moment wordt een groot aantal portefeuilles actief op de markt aangeboden. Eigenaren zijn actief aan het verkopen om te profiteren van de aantrekkende vastgoedmarkt. Naar verwachting zal het beleggingsvolume in commercieel vastgoed dan ook op een hoog niveau blijven.

Kantorenmarkt stabiliseert
De opnamecijfers liggen volgens de rapportage van de economen van ING ongeveer op hetzelfde niveau als in dezelfde periode afgelopen jaar. De leegstand stabiliseert op een hoog niveau. De dynamiek in de markt is voor een groot deel afkomstig van vervangingsvraag en slechts in beperkte mate van uitbreidingen en nieuwe vestigingen. Doordat er een mismatch is tussen vraag en aanbod, ontstaat er in toenemende mate druk op de huren voor moderne panden op de beste locaties.

Logistiek vastgoed is in
De markt voor logistiek vastgoed trekt aan. Er is veel vraag en er worden veel projecten ontwikkeld op verzoek van de toekomstige eindgebruikers. De vraag naar moderne logistieke ruimten blijft gezond en de opname ligt dan ook een stuk hoger dan in dezelfde periode afgelopen jaar.

De activiteit concentreert zich met name op de logistieke knooppunten in Noord-Brabant en Limburg. Ook hier geldt dat een deel van de bestaande voorraad verouderd is en niet aan de eisen van de huidige tijd voldoet.

Nieuwe kansen
“Een aanzienlijk deel van het bestaande commerciële vastgoed in Nederland past ondanks het huidige optimisme niet meer bij de marktbehoefte”, aldus Jan van der Doelen, ING sectormanager Bouw & Vastgoed. “Op grond van de betere economische vooruitzichten, maar ook vanwege structurele veranderingen in de manier waarop we werken, wonen en winkelen combineren, zal er behoefte komen aan meer nieuwe gebouwen of rigoureuze aanpassing van bestaande gebouwen.”

Dit creëert naar zijn inzichten kansen voor beleggers met oog voor de juiste toekomstbestendigheid van hun objecten. “Dit gaat natuurlijk wel gepaard met de nodige investeringen. Het aanbod van toekomstbestending vastgoed is schaars maar de gebruiker zal voor het juiste product bereid zijn te betalen.”

Tags: beleggen, home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.