In mijn advies besteed ik aandacht aan de risico’s van nieuwkomers op de hypotheekmarkt

augustus 26 10:37 2015 Print dit artikel

Nederlandse grootbanken moeten steeds meer ruimte maken voor nieuwe spelers op de hypotheekmarkt, zoals verzekeraars en pensioenfondsen. Zij bieden veelal een lage rente, maar of ze ook langdurig kwaliteit zullen leveren is echter nog maar de vraag. Een tweede Gmac moet worden voorkomen. Dat risico moet bespreekbaar worden gemaakt tijdens het adviesgesprek met de klant.

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

Hypotheek Business Club
Hypotheek Business Club

De Hypotheek Business Club is een uniek platform waar hypotheekprofessionals elkaar treffen en ervaringen en gedachten kunnen uitwisselen. Kennisoverdracht, nieuws, opleidingen en netwerken zijn enkele eigenschappen van de Club.

Toon meer artikelen
write a comment

1 Comment

 1. Hypotheek Business Club
  augustus 28, 10:14 #1 Hypotheek Business Club Auteur

  Reactie van Justin van Vaerenbergh:

  De ervaring tot op heden is dat de absolute prijsvechters op de markt niet goed kunnen inschatten welke impact qua aanvragen de laagste hypotheekrente heeft op hun apparaat (lees: medewerkers). Meerdere keren zijn relaties teleurgesteld in droevige werktijden en de flexibiliteit van een loden deur.

  Bij drukte beginnen de prijsvechters met het niet langer richten op verlopende financieringsvoorbehouden. Bij langdurige achterstanden kregen relaties zelfs te horen dat er voor aanstaande passeerdata ook geen spoedprocedures meer konden worden opgestart. De reden? Gezien de oplopende achterstanden werd alles spoed.

  Ook loopt men tegen het feit aan dat de acceptatiecriteria enorm strak zijn en dat er voor de acceptanten weinig tot geen ruimte is voor het gebruiken van het gezonde verstand. Het zogenaamde ‘afvinken’ is voor de acceptanten hun kerntaak geworden.

  De nieuwkomers proberen vernieuwend te zijn en een hoge snelheid aan te bieden bij het verwerken van dossiers, maar bij het optuigen van deze visie is men vergeten dat in geen enkel dossier geen vraagtekens gezet kunnen worden als er gewerkt wordt volgens het ‘ afvinksysteem’.

  De grootbanken weten, ondanks hun vaak hogere rente, snellere verwerkingstijden, flexibiliteit en kwalitatieve acceptanten te bieden. Hiermee onderscheiden zij zich absoluut van de prijsvechters in positieve zin.

  Justin van Vaerenbergh
  Biemond Moerman & Wichers

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.