‘Hypotheekverstrekker is uitvoeringskantoor van de overheid’

augustus 13 16:23 2018 Print dit artikel

“De AFM moet hypotheekverstrekkers controleren op dossiers en kijken of ze die op een goede manier onderbouwen. Zo komt er meer verantwoordelijkheid te liggen bij de hypotheekverstrekker die nu een beetje zijn verworden tot uitvoeringskantoren van de overheid.”

Dat zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer in een interview met Kop-Munt. Hij zou graag zien dat er veel meer rekening wordt gehouden met de individuele situatie van huizenkopers. Kredietverstrekkers moeten daarin veel meer hun verantwoordelijkheid nemen en krijgen, zegt hij. Het is volgens Boelhouwer de taak van de kredietverstrekker om in die situaties een inschatting van de risico’s te maken en de kredietverstrekking te voorzien van een goede onderbouwing. “Als ze dat niet doen, geef ze als toezichthouder dan een forse boete en trek op termijn hun vergunning in. Zoals het nu gaat zijn hypotheekverstrekkers een beetje verworden tot uitvoeringskantoren van de overheid.”

Volgens Boelhouwer kan er al veel meer op basis van de huidige regelgeving, maar dat ziet hij op heel veel plekken alleen niet gebeuren.

Missen als kiespijn

De redactie van Kop-Munt vroeg Boelhouwer te reageren op een uitspraak van Paul Schuiling (AFM) op AMweb. Die waarschuwde in een interview dat uitzonderingen niet de norm moeten worden in de hypotheekverstrekking. Vastgehouden aan de leennormen en niet toegegeven aan de druk om daaraan te tornen. Die verplichte inkomensnormen zou Boelhouwer het liefst meteen afschaffen, behalve voor NHG-hypotheken. Hoewel hij tegelijkertijd moet vaststellen dat de woningmarkt een verruiming van de kredietverstrekking op dit moment kan missen als kiespijn. “Je zou kunnen zeggen dat we nu eigenlijk meer eisen moeten stellen aan de kredietverstrekking, omdat het aanbod de vraag niet kan bijhouden en prijzen daardoor te hard stijgen.”

Lees hier het hele gesprek op de website Kop-Munt

Het bericht ‘Hypotheekverstrekker is uitvoeringskantoor van de overheid’ verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.