Hypotheekshop: ‘Maatwerk bij aanbieders in gedrang’

maart 28 14:20 2017 Print dit artikel

Het aantal geldverstrekkers op de hypotheekmarkt is flink toegenomen, maar dat betekent niet dat er daarmee meer diversiteit is gekomen. “Het gevaar bestaat dat steeds meer (nieuwe) aanbieders ervoor kiezen om ‘fast’ en ‘cheap’ te gaan werken”, aldus De Hypotheekshop. “De behoefte aan maatwerk bij consumenten neemt daarentegen toe.”

Dat schrijft de adviesketen in haar nieuwe De Hypotheekshopnieuws. Het aantal geldverstrekkers is sinds het dieptepunt van de woning- en hypotheekmarkt in 2012 en 2013 flink gegroeid. Ook de komende jaren ontstaat een groeiende behoefte aan aanbieders als pensioenfondsen en (buitenlandse) investeerders, onder meer als gevolg van een funding gap.

De diversiteit is echter vaak ver te zoeken bij de nieuwe aanwas, vindt De Hypotheekshop: “De meeste (nieuwe) aanbieders hebben gekozen voor lage rentes en snelle service; de keerzijde daarvan is een uniform acceptatiebeleid en een beperkt productaanbod. De behoefte aan maatwerk bij consumenten neemt daarentegen toe.”

Prijsvechters

Voorheen vormden zogenaamde prijsvechters een minderheid. Op dit ogenblik bestaat het grootste deel van het assortiment geldverstrekkers uit partijen die een scherpe rente bieden, met een snelle verwerking van de hypotheekaanvraag. “Deze partijen voeren echter vaak een beperkt productenpalet”, aldus de adviesketen. “Dat betekent dat standaard aanvragen van bijvoorbeeld starters goed kunnen worden ondergebracht, maar dat complexere aanvragen niet altijd passen.”

“Het schrikbeeld van de consument is dat geldverstrekkers die sterk zijn in maatwerk maar minder scherp in de rente, vanwege de hogere kosten besluiten om hun acceptatiebeleid en productassortiment in te perken. Complexere aanvragen vergen immers meer kennis en tijd van medewerkers dan een standaard aanvraag.”

Volgens De Hypotheekshop ligt de oplossing bij de overheid, die de regelgeving rond het verstrekken van hypotheken moet verduidelijken, in plaats van te werken met open normen. “Zowel investeerders, adviseurs als medewerkers van financiële instellingen zouden daar bij gebaat zijn. Daarnaast is maatwerk wellicht voor meer aanbieders interessant als zij daar een wat hogere hypotheekrente voor kunnen rekenen. Het is uiteindelijk in het belang van de consument dat het aanbod op de hypotheekmarkt meer in balans komt.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.