Hypotheekrenteaftrek verlagen? Enige nuance is noodzakelijk

april 06 13:57 2016 Print dit artikel

De roep om de huidige hypotheekrenteaftrek verder af te bouwen, lijkt met de huidige lage rentestanden op een mooi moment te komen. Toch zitten hier nog veel haken en ogen aan, stelt Marco Weijs in reactie op de laatste poll van Hypotheek Business Club.

Bij de poll ‘Hypotheekrenteaftrek moet nu versneld worden verlaagd’ schrijft Weijs:

“Op zich een mooi moment ware het niet dat er nog legio huizenbezitters zijn die ‘vastzitten’ in hun huidige hypotheek!. Ofwel door een hoge boeterente vanwege een groot renteverschil, ofwel omdat ze eenvoudigweg niet kunnen oversluiten omdat het toetsinkomen volgens de ‘de norm’ niet hoog genoeg is (onverlet dat men in sommige gevallen meer als 50% in lasten daalt!). Vergeet ook niet de gevallen waarbij er vanwege verdeling a.g.v. echtscheiding geen oversluitmogelijkheden zijn.

Kortom voldoende voorbeelden om een dergelijke maatregel i.p.v. als een populistisch politiek proefballonnetje op te laten, beter te overdenken. Invoeren van versnelde afbouw kan volgens mij alleen maar in combinatie met maatregelen die verzachtend zijn voor de eerder genoemde gevallen. Bijvoorbeeld boeterentemaximalisering of subsidie (dit laatste kan in een tijdelijke maatregel waardoor het de fiscus tijdelijk wat meer kost) en/of verruiming explainregeling.

Met meer nuance in het idee is het zo slecht nog niet. De eigen woning en eigen woning lening (zoals vorige eeuw al voorspelt) op weg naar box 3!”

Marco Weijs
Beëdigd financieel dienstverlener / Erkend hypothecair planner
freelance WFT docent

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

Hypotheek Business Club
Hypotheek Business Club

De Hypotheek Business Club is een uniek platform waar hypotheekprofessionals elkaar treffen en ervaringen en gedachten kunnen uitwisselen. Kennisoverdracht, nieuws, opleidingen en netwerken zijn enkele eigenschappen van de Club.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.