Hypotheekrenteaftrek geen breekpunt formatie

april 10 14:20 2017 Print dit artikel

Hoewel dat bij de formatie in 2012 heel anders lag, verwacht politiek analist Ferry Mingelen niet dat de hypotheekrenteaftrek nu een breekpunt zal worden tijdens de formatie. Om daar direct aan toe te voegen: “Maar ga er niet zonder meer van uit dat er niets zal veranderen op dit punt.”

Ferry Mingelen opende dit jaar het SEH Lentecongres met een terugblik op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Samen met Mark Dukers en Hans Dekker van opleidingsinstituut Dukers & Baelemans presenteerde hij de mogelijke gevolgen van de verkiezingsuitslag voor branche gerelateerde onderwerpen als hypotheekrenteaftrek, pensioen & AOW en de woningmarkt. Een uitgebreid verslag hiervan is te lezen in de nieuwe e-InFinance.

Hypotheekrenteaftrek

Hans Dekker combineert de verkiezingsuitslag met de standpunten van de politieke partijen op dit punt. Alleen in een situatie waarin de VVD geen coalitiepartner is, wordt volgens hem de kans groter dat de hypotheekrenteaftrek verder afgebouwd gaat worden. Ook Mingelen verwacht op dit punt geen hoogoplopende discussies tijdens de formatie. “De hypotheekrenteaftrek was geen item in de campagnes.”

Overdrachtsbelasting

Een aantal partijen, waaronder beoogd coalitiepartner D66, wil de overdrachtsbelasting afschaffen. Dat zou een interessante ontwikkeling voor starters zijn, zegt Dekker. “Die hoeven dan dus minder eigen geld in te brengen bij een LTV van 100%. Op een woning van 250.000 euro is dat toch even 5.000 euro dat aan andere zaken besteed kan worden. Stel nu dat er toch gekozen wordt voor een versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek, dan ontstaat daar budget om eventueel de overdrachtsbelasting af te schaffen. De VVD heeft al aangegeven hier geen tegenstander van te zijn, maar daar geen prioriteit aan te geven. Al met al verwacht ik dat de overdrachtsbelasting ook in de komende vier jaar zal blijven bestaan.”

Pensioen

Voor wat betreft de starters verwacht Mingelen dat er tijdens de formatie gezocht zal gaan worden naar manieren om starters beter op de woningmarkt te kunnen laten faciliteren. Wat door de meeste partijen breed gedragen wordt, is een verbreding van de bestemming van het opgebouwde pensioen, bijvoorbeeld als aflossing op de hypotheekschuld.

Lees het volledige uitgebreide verslag waarin Ferry Mingelen, Mark Dukers en Hans Dekker, dieper ingaan op bovengenoemde onderwerpen gratis in de nieuwste e-InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.