Hypotheekrente behoorlijk volatiel

februari 20 14:35 2017 Print dit artikel

Bijna geheel 2016 bewogen de hypotheekrentes zich neerwaarts, met op het laatst een lichte beweging naar boven van de hele markt. In januari 2017 viel er echter geen vaste lijn te ontdekken.

Dat blijkt uit de MoneyView Hypotheekrente Barometer van januari. In totaal werden van 49 producten de rentes gewijzigd waarbij van 26 producten de rentes omlaag gingen en van 19 omhoog. Bij 4 producten vonden zowel verlagingen als verhogingen van de rentes plaats.

Op 30 januari bedroeg de kapitaalmarktrente 0,64%. Vergeleken met de 0,34% waarop deze een maand eerder stond, is dat een enorme verhoging die niet zo een, twee, drie te verklaren is, tenzij we het zoeken in de Amerikaanse economie. Die is inmiddels flink op stoom gekomen: de werkloosheid daalde de afgelopen jaren daar van 9% tot 4,7% en voldoet nu al aan de doelen van de Fed.

Daarnaast is de kerninflatie, de inflatie zonder de volatiele voedsel- en energieprijzen, nu 1,6% en beweegt deze kerninflatie zich al langere tijd richting het doel van 2%. Op basis hiervan voorziet de Fed voor 2017 drie nieuwe renteverhogingen van elk een kwart procent.

Of dit ook van invloed is op de Nederlandse kapitaalmarktrente is echter de vraag. In Europa ligt het inflatiepercentage met 1% al sinds 2013 ver onder het doel van maximaal 2%. De ECB probeert de inflatie te stimuleren door de rente laag te houden en obligaties op te kopen. Hoewel het totale bedrag vanaf maart zal worden verlaagd van 80 miljard euro tot 60 miljard euro, wordt het opkoopprogramma wel verlengd. De belangrijkste reden hiervoor is om eventuele schokken op te vangen die mogelijk worden veroorzaakt door de Brexit en de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS.

In de laatste week van januari bedroeg de laagste rente voor een 10-jaars annuïteitenhypotheek met NHG 1,65%. Dit was het tarief van de Woonfonds Woongenot Hypotheek. Dit laatste tarief is 0,15% hoger dan het laagste tarief in december.

De Centraal Beheer Plus hypotheek kende het hoogste 10-jaars annuïtaire NHG-tarief, namelijk 2,38%. Het gemiddelde 10-jaars NHG-annuïteitentarief bedroeg in de laatste week van december 1,9%. Dat is gelijk aan het gemiddelde 10-jaars NHG-tarief in december 2016.

Hypotheekrente behoorlijk volatiel

Bovenstaande grafiek laat het gemiddelde en het laagste 10-jaars tarief (annuïteitenhypotheek met NHG) over de laatste 24 maanden zien (bron: MoneyView).

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.