Hypotheekomzet terug op niveau 2007

februari 05 11:04 2018 Print dit artikel

Uit de IG&H hypotheekmonitor blijkt dat de totale hypotheekomzet over 2017 met 25% is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In euro’s komt de totale hypotheekomzet over 2017 uit op 101 miljard. Dit is het hoogst bereikte niveau sinds 2007.

De meest recente IG&H hypotheekmonitor zoemt in op het vierde kwartaal van 2017. Van de totale hypotheekomzet in die periode kan slechts 23% worden toegeschreven aan starters, het laagste aandeel ooit gemeten. De resterende omzet komt voor 56% van doorstromers en 21% van oversluiters. De daling van het aandeel starters wordt volgens IG&H veroorzaakt doordat zowel het aantal verstrekte hypotheken aan starters als de gemiddelde hypotheeksom voor starters minder snel stijgt dan voor de andere partijen.

Zorgelijke situatie

Ook de gemiddelde hypotheeksom groeit in het laatste kwartaal van 2017 naar recordhoogte. Met 2% naar 294.000 euro is dit de hoogste gemiddelde hypotheeksom ooit door IG&H gemeten. Daarnaast nam het aantal verstrekte hypotheken ten opzichte van het derde kwartaal met 13% toe. Volgens Joppe Smit, Senior Manager Banking bij IG&H Consulting & Interim, is de groei van de hypotheekmarkt in 2017 zeer sterk geweest. “De grens van de 100 miljard euro is doorbroken. Om de groei erin te houden is de instroom van starters echter van cruciaal belang. De afname van het aandeel starters is dan ook zorgelijk.”

Marktaandeel banken

Het grootste aantal hypotheken werd in het vierde kwartaal van 2017 door de banken verstrekt. Gezamenlijk hadden zij een marktaandeel van 63%. Dat is een afname van één procent ten opzichte van het derde kwartaal. Deze terugval komt ten goede aan de verzekeraars (13%) en buitenlandse partijen (2,6%). De drie grootbanken hebben gezamenlijk marktaandeel van 54%.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.