Hypotheek op arbeidsverleden is achterhaald

september 08 10:15 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 08-09-15

Adviseurs van De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek gaan hypotheekaanvragen op een andere manier beoordelen. De adviseurs kijken voortaan niet meer alleen naar het arbeidsverleden van de aanvragers, maar vooral naar zijn of haar kansen om in de toekomst voldoende inkomen te verwerven.

Hierdoor maken ook zzp’ers, flexwerkers, uitzendkrachten en freelancers een eerlijker kans op een eigen woning. Mark de Rijke, directeur Business Development bij De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek: “Steeds meer jonge, goed opgeleide professionals vallen buiten de standaardkaders. Volgens ons is iemand met goede perspectieven op de arbeidsmarkt juist een prima klant om een hypotheek aan te verstrekken. Hypotheekverstrekkers hebben meer zekerheid als ze kunnen sturen op verdiencapaciteit en arbeidsmarktkansen in de toekomst.”

Arbeidsmarktscan
De adviesketens zijn in het kader van deze nieuwe beoordelingsmethodiek een samenwerking aangegaan met arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group. Het bedrijf ontwikkelde een arbeidsmarktscan die voor elk individu de kansen op de arbeidsmarkt kan berekenen, inclusief een indicatie van hoe groot de kans is dat iemand de komende vijf jaar langdurig werkloos wordt.

De komende zes maanden worden de uitkomsten de module uitvoerig onderzocht. Daaruit moet blijken of de voorspellende waarde van de tool op www.arbeidsmarktkansen.nl minstens gelijkwaardig is aan de voorspellende waarde van het ‘drie jaar terugkijken’.

Minder voorspelbaar
Volgens Ben Rogmans, partner van Intelligence Group, neemt het aantal mensen zonder vast dienstverband of met een reeks van tijdelijke contracten structureel toe, waardoor de voorspellende waarde van het arbeidsverleden afneemt. “Dat iemand de afgelopen drie jaar een vast contract had, biedt geen zekerheid meer voor de toekomst. Daardoor ontstaat een kloof tussen het ingeschatte risico en het daadwerkelijk risico voor hypotheekverstrekkers. Terwijl het goed mogelijk is om op basis van goede onderzoeken de arbeidsmarktkansen voor de komende vijf jaar te berekenen.”

Obvion en Florius werken samen met adviseurs van De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek om de test te valideren.

Tags: home, hypotheken, ict-software

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.