Huizenprijzen in Noord-Holland naar recordhoogte

september 02 11:53 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 02-09-15

Het stedelijk gebied in Noord-Holland is de eerste regio van Nederland waar in het tweede kwartaal van 2015 de gemiddelde woningwaarde hoger is dan de piek uit 2008. Dat blijkt uit de Calcasa WOX Woningprijsindex over het tweede kwartaal van 2015.

Calcasa: “Met een gemiddelde woningwaarde van 297.000 euro is daar het hoogste niveau ooit bereikt. Dit staat in groot contrast met het oosten van het land waar de gemiddelde woningwaarde nog 11% onder het hoogste prijsniveau ligt. De woningmarkt in het westen van het land herstelt al enkele kwartalen sneller dan de rest van Nederland.”

Voor het eerst sinds de crisis op de woningmarkt is de gemiddelde woningprijs in het sterk verstedelijkt gebied in Noord-Holland hoger dan het hoogste niveau van voor de crisis, concludeert Calcasa. “Noord-Holland is ook de enige provincie in Nederland waar het aantal jaarlijkse verkopen het huidige aantal te koop staande woningen overstijgt. In alle andere provincies ligt het aanbod van woningen nog hoger dan het jaarlijkse aantal verkochte woningen. In Noord-Holland zijn vooral de regio’s rond Amsterdam en Haarlem verantwoordelijk voor een forse stijging van het aantal verkopen en de gemiddelde woningwaarde. De marktliquiditeit in Amsterdam heeft met een factor 2,4 het niveau van begin 2009 bereikt.

Appartementen erg in trek
Vooral appartementen in Noord-Holland zijn fors in waarde gestegen. Met een gemiddelde waarde van 270.000 euro zijn deze 2,3% meer waard dan in het derde kwartaal van 2008, de vorige top van de woningmarkt. Vrijwel alle gemeenten liggen in de directe omgeving van Amsterdam. De prijsontwikkeling van eengezinswoningen blijft duidelijk achter bij de prijsontwikkeling van appartementen. Voor eengezinswoningen heeft Haarlem en omgeving de beste papieren, daar zit het prijsniveau slechts een 0,5% onder het hoogste niveau van voor de crisis.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.