Huizenbezitter vreest Rutte III

oktober 10 13:53 2017 Print dit artikel

Op formatiedag 209 presenteren VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vandaag hun gezamenlijke regeerakkoord. Delen ervan waren vroegtijdig uitgelekt en dat zorgde voor flink wat beroering onder huizenbezitters. Vereniging Eigen Huis wordt al dagen overspoeld door boze en bezorgde leden.

De leden van Vereniging Eigen Huis maken zich vooral zorgen over de toekomstige betaalbaarheid van hun eigen woning en de hypotheek.

Wet Hillen

VEH: “Voor veel mensen die hun hypotheek grotendeels of geheel hebben afgelost dreigen forse lastenverzwaringen. Het afbouwen van de Wet Hillen betekent een breuk met het beleid om huiseigenaren te stimuleren om hun hypotheek geleidelijk af te lossen. Aflossen kan door het schrappen van de Wet Hillen zelfs fiscaal onverstandig worden. De maatregel treft juist mensen die er verstandig aan dachten te doen om de aflossing van hun hypotheek met spaargeld te bespoedigen. Zij voelen zich nu bedrogen door de overheid die aflossen stimuleerde met lagere belastingen.”

VEH heeft gisteren nog een brief naar de Kamerleden gestuurd waarin zij haar zorgen over het schrappen van de Wet Hillen en de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek toelicht. Het advies aan de leden luidt: “Wacht eerst af tot alle details uit het regeerakkoord bekend zijn. Breng daarna je persoonlijke situatie in kaart, want er is nog twee jaar te gaan voor de maatregelen ingaan.”

Afbouw hypotheekrenteaftrek

Door de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek naar 37% krijgen vooral de mensen met een relatief hoog inkomen, hoge hypotheken en met hoge rentelasten te maken met een forse lastenverzwaring, zegt VEH. “Het is een misverstand te veronderstellen dat mensen met een hoger inkomen lastenverzwaringen gemakkelijk kunnen opbrengen. Als er maximaal is geleend, blijft er weinig ruimte over om nieuwe lasten op te vangen. Een compensatie door verlaging van het percentage eigenwoningforfait van 0,75% naar 0,60% en de aanpassing van de belastingschijven zal naar verwachting voor een grote groep de lastenverzwaring bij lange na niet kunnen compenseren.”

VEH kaart tevens de extra hoge eigenwoningforfaittarief van 2,35% bij de Kamerleden aan. Deze worden niet verlaagd blijkt uit de gelekte stukken. Deze ‘villatax’ voor woningen met een waarde boven de 1 miljoen werd als een crisismaatregel ingevoerd.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.