Herstel woningmarkt doet economie groeien

juni 09 14:14 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 09-06-15

De Nederlandse economie zal in 2015 en 2016 met 2% groeien. Dat is met name te danken aan het herstel van de woningmarkt, schrijven economen van de Rabobank.

De vooruitzichten van de Rabobank in hun Economisch Kwartaalbericht komen in grote lijnen overeen met die van DNB. De stijging van de economie met 2% is iets meer dan eerder werd verwacht, dankzij een sterkere toename van de binnenlandse bestedingen. Zowel de consumptie als de investeringen laten een stijging zien. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan het herstel van de woningmarkt. Door hogere woninginvesteringen profiteren onder meer de bouw en de detailhandel.

Toename koopkracht
Naast de export leveren in 2015 en 2016 de binnenlandse bestedingen een bijdrage aan de economische groei. Econoom Björn Giesbergen van de Rabobank: “We verwachten dat de particuliere consumptie in beide jaren met 1,5 % zal toenemen. De lage inflatie en de stijging van de lonen zorgen voor een toename van de koopkracht. Voor 2016 voorzien we een lagere groei van de reële lonen, doordat de inflatie weer oploopt. Dat de particuliere consumptie ook in 2016 toeneemt, komt doordat huishoudens steeds meer uit de spaarstand komen en de werkgelegenheid groeit.”

Afname onderwaterproblematiek
Dat de spaarneiging terugloopt, heeft volgens Giesbergen onder meer te maken met de afname van de onderwaterproblematiek op de woningmarkt door eerdere aflossingen en stijging van de huizenprijzen. “De aantrekkende woningmarkt heeft sowieso een positieve invloed op de woninginvesteringen en de uitgaven aan onder meer woninginrichting en huishoudelijke artikelen. Daarnaast is het gunstig voor onze economie dat het overheidsbestedingen de groei voor het eerst in jaren niet afremmen. Het is zelfs denkbaar dat de binnenlandse bestedingen volgend jaar een extra duwtje krijgen door lastenverlichting voor burgers en bedrijven. De werkloosheid daalt, maar blijft door een toename van het arbeidsaanbod nog wel relatief hoog.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.