‘Helft geldverstrekkers frustreert energiebesparing’

juli 23 15:32 2018 Print dit artikel

Volgens onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) krijgen huizenkopers bij een kwart van de geldverstrekkers ‘nee’ te horen als ze de wettelijk toegestane 106% willen lenen om energiebesparing voor hun nieuwe woning te realiseren.

Een kleine 30% van de 31 onderzochte geldverstrekkers wil hun klanten wel meer lenen voor verduurzaming van hun woning, maar berekenen daarvoor een renteopslag over het hele hypotheekbedrag die kan oplopen tot meer dan een half procent.

VEH roept banken en andere geldverstrekkers op om kopers te helpen bij de verduurzaming van hun nieuwe huis, zonder daarbij drempels op te werpen. “Straffen met een hogere rente hoort daar zeker niet bij.” De vereniging schrijft hierover een brief aan minister Ollongren.

Voordeel gaat naar de bank

Bij het afsluiten van een hypotheek kan een koper sinds 2013 maximaal 106% van de woningwaarde lenen om zijn nieuwe huis energiezuinig te maken. Acht van de 31 geldverstrekkers doen hier niet aan mee: ING, Aegon, Argenta, Moneyou, Tulp Hypotheken, Van Lanschot, Philips Pensioenfonds en Lloyds Bank.

“Negen anderen berekenen hun klanten voor deze verduurzamingshypotheek een soms forse meerprijs. Zo gaat het grootste voordeel van de energiebesparing naar de bank in plaats van naar de klant”, aldus Cindy van de Velde, directeur van VEH. Bij veertien geldverstrekkers kan een huizenkoper wel extra lenen om de nieuwe woning energiezuinig te maken, zonder dat hij daarvoor een hogere hypotheekrente betaalt.

Iemand die een woning koopt met een waarde van 300.000 euro kan maximaal 318.000 euro lenen, mits het extra geld wordt besteed aan isolatie, zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen. Bij SNS betalen klanten hiervoor de hoogste renteopslag. Deze bank berekent over de gehele hypotheek 0,55% boven op de normale rente, waardoor de jaarlijkse lasten 1.750 euro (bruto) stijgen.

Terugverdienen met isoleren

Een huis met een energielabel F komt na dak-, gevel- en vloerisolatie en met HR++glas in aanmerking voor energielabel B. Deze investering kost ruim 17.000 euro voor een gemiddelde tussenwoning. De eigenaar die deze verbeteringen uitvoert zal zijn jaarlijkse energierekening met ruim 1.300 euro zien dalen.

Maar bij SNS gaat de netto hypotheeklast door de renteopslag ruim 1.000 euro omhoog (40,85% tarief inkomstenbelasting). Van de Velde: “De mogelijkheid om het geld dat je in isolatie hebt gestopt terug te verdienen, gaat dan in rook op. Je terugverdientijd loopt namelijk op tot meer dan vijftig jaar.”

Het bericht ‘Helft geldverstrekkers frustreert energiebesparing’ verscheen eerst op InFinance.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.