HBC: Volop kansen voor de hypotheekadviseur

november 23 14:33 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 23-11-15

Hypotheekadviseurs staan mooie jaren te wachten, maar zij moeten hierop wel voorbereiden. Alleen de moderne adviseur heeft kans van slagen. Dat waren enkele conclusies uit de Markttrends-bijeenkomst van de Hypotheek Business Club (HBC), met Hypotrust, DAK en de CMIS Group.

De bijeenkomst vond plaats in de RAI Amsterdam tijdens de BeleggersFair; een event voor beleggers, waartoe HBC-leden vrij toegang hadden. Tijdens de Markttrends-bijeenkomst kregen de aanwezigen uit de hand van enkele topmannen hun visie te horen over de hypotheekmarkt in 2016 en verder. Een unieke gelegenheid voor adviseurs. Degenen die niet aanwezig waren, hebben veel gemist.

Michel van den Akker (foto), directeur Hypotrust, beet het spits af met zijn visie op de Nederlandse huizenmarkt in de komende jaren. Een positief verhaal, waarin de hypotheekmarkt naar verwachting stijgt naar 65 miljard euro in 2016. Van den Akker gelooft dat in de jaren daarna de markt verder zal stijgen naar 80 miljard. Daarnaast staat de hypotheekadviseur de komende jaren een hausse te wachten van renteherzieningen. Dit gaat om een totaalbedrag van 250 miljard euro tot 2018.

Ook aan de aanbodkant zit beweging. “Het aantal investeerders in de Nederlandse hypotheekmarkt zal ook in 2016 toenemen, met name uit het buitenland”, aldus Van den Akker. “Kortom: veel potentiële kansen voor de hypotheekadviseur.”

Ook Tim Rijvers, directeur van DAK, zag verschillende positieve markttrends. De huidige beperkte concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt bieden bijvoorbeeld juist goede marktomstandigheden voor potentiële nieuwe toetreders. Een andere positieve trend die Rijvers bemerkte is een sterkere bevestiging van de rol van de onafhankelijke adviseur. “Er gaan bijvoorbeeld steeds vaker stemmen op om het ‘advies’ van banken niet als advies te kenmerken, maar als onderdeel van de bemiddeling. Dat is een positieve ontwikkeling.”

Execution only
Bart Koster van de CMIS Group (onder andere Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur) richtte zich in zijn betoog op het ‘gevaar’ van execution only voor hypotheekadviseurs. “Er zijn onderzoeken die voorspellen dat 30% van de hypotheken in 2020 geheel online wordt afgesloten. Ik geloof daar niet in, wat betreft het adviesgedeelte. De klant wil geen robotadvies. Zelfs jongeren zitten hier niet op te wachten; die willen advies van een persoon.”

De moderne adviseur zal echter wel mee moeten gaan in de robotisering van andere onderdelen van het hypotheektraject. “Onderdelen als inventarisatie en bemiddeling zullen steeds makkelijker online te regelen zijn. Als adviseur moet je de techniek voor je laten werken en je vooral richten op advies.”

Na afloop van deze Markttrends-sessie vond het HBC-café plaats. Dat bood alle aanwezigen de gelegenheid om van gedachten te wisselen met elkaar en met de sprekers.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.