HBC Kijkersvraag: Rekenvoorbeelden aflossen EWS

januari 24 14:17 2017 Print dit artikel

Fiscaal jurist Ruben Stam presenteerde onlangs een zeer interessant webinar voor de Hypotheek Business Club. Naar aanleiding daarvan belichten we vandaag twee kijkersvragen over het aflossen van de EWS.

Onderstaande vragen werd gesteld naar aanleiding van de HBC Break ‘Oud en nieuw – de fiscale wijzigingen per 2017’ van 17 januari. Klik hier om dit webinar als video te bekijken.

Vraag 1

In je voorbeeld over de tijdklemmen/kleiner wonen geef je een voorbeeld. Oude EWS: 100.000. Uitkering KEW: 110.000. Nieuwe EWS: 50.000. Je geeft aan dat je binnen zes maanden na verkoop alsnog gebruik kunt maken van de vrijstelling 100.000 (= oude EWS).

Heeft dit dan wel gevolgen voor de EWS van 50.000? M.a.w. moeten we dan eerst het vervreemdingssaldo berekenen en vervolgens de nieuwe maximale EWS voor de nieuwe woning bepalen?

Antwoord

Ruben Stam, fiscaal jurist bij het Fiscaal Juridisch Adviesbureau van Nationale-Nederlanden Bank
Je past de eigenwoningregeling, inclusief bijleenregeling gewoon toe zoals gebruikelijk. Dus stel dat je de oude woning verkoopt voor 170.000 euro. Dan maak je dus een verkoopwinst (EWR) van 70.000 euro. Vervolgens koop je een nieuwe woning van 120.000 euro. Financiering in box 1 is dan door afboeking EWR mogelijk tot een bedrag van 50.000 euro.

Daarna koop je – binnen zes maanden na verkoop vorige woning – de KEW af. De uitkering moet je zo veel mogelijk gebruiken voor de aflossing van de huidige EWS. Resultaat: geen EWS meer.

In de aangifte IB kun je een beroep doen op de uitkeringsvrijstelling tot een bedrag van 100.000 euro. Over het rentebestanddeel in het meerdere (10.000 euro) moet je IB betalen.

Vraag 2

Is het toegestaan dat iemand in 1x een bedrag van 100.000 krijgt geschonken? Vervolgens bepaalt de ontvanger dat hij de schenking in drie jaar gaat gebruiken om af te lossen op zijn EWS.

Zo ja, wat zijn dan de fiscale gevolgen van het geld zolang het nog niet gebruikt is voor aflossing (box 3 vermogen).

Antwoord

Ruben Stam, fiscaal jurist bij het Fiscaal Juridisch Adviesbureau van Nationale-Nederlanden Bank
Zolang het geld niet besteed is voor de eigen woning en het op een spaar- of betaalrekening staat valt dit vermogensbestanddeel onder de vermogensrendementsheffing van box 3.

De besteding (termijn) van het geld is geregeld in artikel 5 Uitvoeringsregeling schenk- en erfbelasting. Mag dus in drie jaar gebruikt worden voor aflossing EWS.

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

Hypotheek Business Club
Hypotheek Business Club

De Hypotheek Business Club is een uniek platform waar hypotheekprofessionals elkaar treffen en ervaringen en gedachten kunnen uitwisselen. Kennisoverdracht, nieuws, opleidingen en netwerken zijn enkele eigenschappen van de Club.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.