HBC Kijkersvraag: Is overgangsrecht een keuze of verplichting?

januari 23 10:34 2017 Print dit artikel

Fiscaal jurist Ruben Stam presenteerde onlangs een zeer interessant webinar voor de Hypotheek Business Club. Naar aanleiding daarvan belichten we vandaag een kijkersvraag over het overgangsrecht.

Onderstaande vraag werd gesteld naar aanleiding van de HBC Break ‘Oud en nieuw – de fiscale wijzigingen per 2017’ van 17 januari. Klik hier om dit webinar als video te bekijken.

Vraag

Is het overgangsrecht een keuze of een verplichting? Ik ben met een klant bezig die nieuwbouwwoning laat zetten. Grond en koopaanneemsom: 840.000 euro. Benodigde financiering: 150.000 euro. Vorige woning is in november 2016 verkocht. Eigenwoningschuld 165.000 euro. Door Wet Hillen geen aftrek.

Ik zou een nieuwe lening aflossingsvrij in Box 3 af willen sluiten. Geen EWS, geen bijtelling EWF. Schuld van 150.000 euro in Box 3, zou beteken dat VRH betaald zou moeten worden bij vermogen boven 200.000 euro.

Klopt deze redenering? Kan hij kiezen tussen Box 1- of 3-lening? Of is hij verplicht van overgangsrecht gebruik te maken?

Antwoord

Ruben Stam, fiscaal jurist bij het Fiscaal Juridisch Adviesbureau van Nationale-Nederlanden Bank
Het overgangsrecht – bestaande eigenwoningschuld versus nieuwrecht eigenwoningschuld – is geen keuze. Je hebt (door oversluiting in fiscale zin) een lening van voor 2013 en dan is het een bestaande EWS. Ik snap dat het onder omstandigheden aantrekkelijker kan zijn om een lening in box 3 te hebben, maar die keuze is er helaas niet.

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

Hypotheek Business Club
Hypotheek Business Club

De Hypotheek Business Club is een uniek platform waar hypotheekprofessionals elkaar treffen en ervaringen en gedachten kunnen uitwisselen. Kennisoverdracht, nieuws, opleidingen en netwerken zijn enkele eigenschappen van de Club.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.