HBC Kijkersvraag: Afkoop KEW bij verkoop woning

januari 18 11:24 2017 Print dit artikel

Fiscaal jurist Ruben Stam presenteerde op 17 januari een zeer interessant webinar voor de Hypotheek Business Club. Zijn betoog leidde na afloop tot veel complimenten én aanvullende vragen van kijkers. Deze vragen (én de antwoorden van Stam) zullen we de komende tijd belichten. Vandaag een vraag over het gebruik maken van de uitkeringsvrijstelling KEW bij verkoop woning.

Onderstaande vraag werd gesteld naar aanleiding van de HBC Break ‘Oud en nieuw – de fiscale wijzigingen per 2017’ van 17 januari. Klik hier om dit webinar als video te bekijken.

Vraag

“Kunt u een rekenvoorbeeld/uitwerking geven van het gebruik maken van de uitkeringsvrijstelling KEW bij verkoop woning? Stel schuld is 325.000 euro, woningwaarde is 300.000 euro en afkoopwaarde is 50.000 euro. Hoe werkt dit uit wanneer men daarna een woning koopt van bijvoorbeeld 400.000 euro. Ik ben benieuwd wat het effect is van de afkoop KEW voor de nieuwe EWS en dan met name in het kader van de bijleenregeling en overgangsrecht (aflossingsvrij). Zijn er (nog) effecten m.b.t. imputatie van de rente?”

Antwoord

Ruben Stam, fiscaal jurist bij het Fiscaal Juridisch Adviesbureau van Nationale-Nederlanden Bank
“Bij de verkoop van de woning (voor drie ton) ontstaat een restschuld van 25.000 euro (of in ieder geval een negatief vervreemdingssaldo). Bij de aankoop van een nieuwe woning voor 400.000 euro kan het volledige bedrag in box 1 gefinancierd worden. Daarnaast kan nog een restschuld van maximaal 25.000 euro zijn. Bij afkoop van de KEW moet deze zo veel als mogelijk worden gebruikt voor de aflossing van de EWS of restschuld.

De uitkeringsvrijstelling wordt benut op grond van de tijdklemmenregeling. De totale schuld in box 1 zal dan maximaal 375.000 euro bedragen. Het is aan de klant om te bepalen of hij de afkoopsom gebruikt voor de aflossing van (1) de EWS, (2) de restschuld en een deel van de EWS of (3) een deel van de restschuld en een deel van de EWS.

Het is ook aan de klant om te kiezen tussen aflossing op een bestaande EWS en/of een ‘nieuwrecht’ EWS, tenminste, als er sprake is van twee leningdelen (bijv. deels annuïtair en deels aflossingsvrij). Is er sprake van één leningdeel dan vindt aflossing pro rata op het deel bestaand en het deel nieuwrecht EWS plaats.”

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

Hypotheek Business Club
Hypotheek Business Club

De Hypotheek Business Club is een uniek platform waar hypotheekprofessionals elkaar treffen en ervaringen en gedachten kunnen uitwisselen. Kennisoverdracht, nieuws, opleidingen en netwerken zijn enkele eigenschappen van de Club.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.