Grote groei hypotheekoversluitingen

januari 21 14:41 2016 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 21-01-16

Vanwege de lage rente sluiten veel Nederlanders hun hypotheek over. De Hypotheker constateert in zijn Hypotheek Index een stijging van 63% in het laatste kwartaal van 2015 ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Ook kiezen steeds meer huizenkopers voor een langere rentevaste periode. Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker: “Zo heeft 64% in het laatste kwartaal gekozen voor een rentevaste periode tussen 11 tot 20 jaar. Dat is een stijging van ruim 28% in vergelijking met één jaar geleden. Het aantal mensen dat kiest voor de tot voor kort populaire rentevaste periode van 6 tot 10 jaar is meer dan gehalveerd.”

“Het oversluiten van een hypotheek is vooral interessant voor huizenbezitters bij wie de rentevaste periode binnen twee jaar afloopt, omdat de boete die ze aan hun huidige geldverstrekker moeten betalen dan niet meer zo hoog is”, vertelt Cats. “De groeiende populariteit van langere rentevaste periodes komt voort uit een combinatie van factoren. Nu de hypotheekrente tot het laagste niveau ooit is gedaald, kiezen steeds meer mensen er voor deze voor een langere tijd vast te leggen. Maar ook liggen de rentepercentages van de verschillende rentevaste periodes – 6 tot 10 jaar en 11 tot 20 jaar – veel dichterbij elkaar. Hierdoor kiezen meer mensen ervoor de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. Door de komst van nieuwe hypotheekaanbieders hebben consumenten bovendien meer keuze.”

Het aantal hypotheken voor de aankoop van een woning is in het laatste kwartaal van 2015 licht gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal in 2014. Cats: “Eind 2014 was er een piek door de strengere regelgeving die vanaf 1 januari 2015 van kracht was. Veel mensen wilden nog voor die tijd hun hypotheek rond hebben. Deze toeloop bleef eind 2015 beperkt. De daling van de maximale leennorm van 103 naar 102% vanaf 1 januari 2016 heeft dus minder invloed op het aantal hypotheken dat eind vorig jaar is afgesloten.”

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.