Grootste prijsstijging koopwoningen in meer dan 7 jaar

oktober 19 11:45 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 19-10-15

Bestaande koopwoningen waren in september 3,5% duurder dan in september 2014. De prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder is de grootste na april 2008. Sinds juni 2013 is er sprake van een licht stijgende trend van de woningprijzen.

Deze cijfers komen naar voren uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in september 2015 ongeveer even hoog als in februari en maart 2004. In juni 2013 bereikten de prijzen een dal. Sindsdien is er sprake van een licht stijgende trend. Vergeleken met juni 2013 lagen de prijzen in september 6,6% hoger. Ten opzichte van augustus 2008, toen de woningprijzen een piek bereikten, is het prijsniveau 16,3% lager.

Amsterdam
In het derde kwartaal stegen de prijzen van bestaande koopwoningen het hardst in Amsterdam, bijna 10%. Ook in de andere drie grote steden en in elf provincies lagen de prijzen van bestaande koopwoningen hoger dan een jaar eerder. Alleen in Zeeland waren koopwoningen goedkoper dan een jaar eerder.

Net als in de voorgaande vijf kwartalen zijn alle woningtypen duurder dan een jaar eerder. Met respectievelijk 4,2 en 4,1% was de prijsstijging van appartementen en hoekwoningen het grootst. Vrijstaande woningen stegen het minst in prijs.

Met de aantrekkende woningmarkt nemen volgens het CBS ook de prijzen van diensten gerelateerd aan de aan- en verkoop van een huis langzaam weer toe. De prijzen die taxateurs voor hun diensten in rekening brachten, stijgen al enkele kwartalen op rij. In het tweede kwartaal van 2015 lagen de prijzen 2,7% hoger dan een jaar eerder. De prijzen die makelaars in rekening brachten voor de bemiddeling bij de aan- en verkoop van een woning stegen in het tweede kwartaal met 0,4% ten opzichte van een jaar eerder. Dit was de eerste prijsstijging na het laatste kwartaal van 2009.

In de prijzen van notariële diensten met betrekking tot onroerend goed, zoals het passeren van koopaktes en het registreren van hypotheekaktes, is het aantrekken van de woningmarkt nog niet terug te zien. Deze prijzen dalen al geruime tijd. Dat hangt onder meer samen met het vrijgeven van de vaste notaristarieven.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.