Grootste aantal huizen verkocht sinds begin crisis

juli 09 10:05 2015 Print dit artikel

De makelaars die zijn aangesloten bij makelaarsvereniging NVM, verkochten vorig kwartaal 37.145 woningen, een stijging van 27,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat heeft de NVM vanmorgen bekendgemaakt. De huizenprijzen stegen met 3,9 procent ten opzichte van een jaar geleden.

De laatste keer dat er zoveel huizen verkocht werden in een kwartaal, was in 2007 – voordat de crisis op de huizenmarkt begon.

Op de totale woningmarkt zijn er naar schatting 50.000 woningen verkocht. Een huis werd verkocht voor gemiddeld 224.000 euro – gemiddeld 12 procent lager dan vóór de crisis. Het duurde gemiddeld 112 dagen voor een huis verkocht werd – vorig jaar lagen de gemiddelde verkooptijden 14 procent lager.

Eindsprint ingezet

De “boel komt op stoom”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. En dat komt volgens hem doordat de “menukaart” voor huizenkopers interessant is: een “ongebreideld” consumentenvertrouwen en de banken die “weer aan de hypotheekrente rammelen naar boven toe”. Daardoor menen kopers dat niet alleen de huizenprijzen nu de bodem bereikt hebben, maar ook de hypotheekrente niet meer lager wordt.

Daarbij zijn per 1 juli de hypotheeknormen aangescherpt en is de grens om een huis met hypotheekgarantie (NHG) te kopen verder verlaagd. Volgens de NVM heeft er in de laatste weken van vorig kwartaal dan ook een “eindsprint” plaatsgevonden in het aantal verkopen.

Duurdere woningen meer in trek

Opvallend aan deze nieuwste cijfers is de toename van het aandeel duurdere woningen: 28 procent van de verkochte huizen was een vrijstaande woning of een twee-onder-een-kap. Dat is eenderde meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Volgens de NVM bewijst het dat de doorstroming beter op gang komt. Bovendien werden nu ook buiten de steden woningen beter verkocht. Dat, zegt Hukker, biedt “perspectief voor regio’s waar het op dit moment nog steeds niet echt goed gaat”.

Al zegt hij ook dat huizen die al langer dan een jaar te koop staan, niet of nauwelijks profiteren van het herstel op de woningmarkt. Het is, zeker in het dure woningsegment, “lastig om mensen te laten inzien dat de markt niet naar hen komt, maar dat zijzelf moeten bewegen om hun huis verkocht te krijgen”.

Lees verder op nrc.nl…

Lees meer over: huizenprijzen, Makelaar, NVM, woningmarkt, woningverkoop

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

NRC .nl
NRC .nl

NRC Handelsblad is, op papier en op het internet, een bron voor lokaal, nationaal en internationaal nieuws en achtergronden.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.