‘Gemeenten moeten grondprijs niet verhogen’

maart 08 11:40 2016 Print dit artikel

Gemeenten zien in de aantrekkende woningmarkt aanleiding om de grondprijzen weer flink te laten stijgen. De gemiddelde vierkante meterprijs voor bouwkavels ligt nu al ruim 10% hoger dan aan het begin van de crisis. En dat terwijl de gemiddelde woningprijs van een nieuwbouwwoning nog zo’n 15% lager ligt dan bij de start van de crisis.

“Met deze forse prijsstijgingen vergeten gemeenten gemakshalve dat de woningmarkt de wind in de rug heeft door de superlage hypotheekrente. Al een lichte stijging van deze rente kan zorgen voor een substantiële daling van de leencapaciteit van de huizenkoper en dus flink roet in het eten gooien.”

Dit concludeert NVB Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers in de nieuwe editie van Thermometer Koopwoningen. Directeur Nico Rietdijk: “De Thermometer laat mooie cijfers zien. Zo zijn er vorig jaar 30.047 nieuwbouwwoningen verkocht. Een groei van maar liefst 29% ten opzichte van het jaar daarvoor. En hoewel NVB voor 2016 een minder uitbundige groei verwacht zal het aantal verkopen ergens tussen de 30.000 en 35.000 nieuwbouwwoningen liggen. Dankzij de lage rente en het sterke consumentenvertrouwen blijft het ook dit jaar nog aangenaam warm.”

Renteontwikkeling

Cruciaal is hoe de rente zich verder ontwikkelt. Voorlopig zal deze, zo verwacht NVB, nog wel laag blijven en dit jaar wellicht nog zelfs iets verder kunnen dalen. Tegelijkertijd neemt de rentegevoeligheid van de woningmarkt steeds verder toe. De lage rentestand heeft de gevolgen van de aangescherpte Nibud-leennormen behoorlijk gemaskeerd. “We moeten beseffen dat, zodra de hypotheekrente ook maar even stijgt, de maximale leencapaciteit van kopers met 20.000 tot 30.000 euro zal inzakken. Nu al is te zien dat starters op de woningmarkt verhoudingsgewijs de meeste last van de strengere financieringsvoorwaarden ondervinden”, zegt Rietdijk.

Kwetsbaarder

Dit betekent dat de woning- en bouwmarkten onderhuids kwetsbaarder zijn dan ze ogenschijnlijk lijken. In dat licht gezien is het volgens Rietdijk niet goed dat gemeenten terugglijden in ‘oud gedrag’ en de grondprijzen verhogen. “De gemiddelde grondprijzen per vierkante meter voor bouwkavels zijn inmiddels ruim 10% hoger dan bij de start van de crisis in najaar 2008. En dat terwijl de transactieprijzen van de woningen nog altijd zo’n 15% lager liggen. Volgens ons moeten gemeenten beseffen dat de bouw- en woningmarkt een adempauze is gegeven. Deze adempauze moet juist nu worden benut om meer klantwaarde te ontwikkelen tegen een liefst lagere kostprijs.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.