Gemeentelijke Blijverslening voor ouderen

november 09 15:08 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 09-11-15

Met de nieuwe Blijverslening biedt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) gemeenten een financieel instrument om inwoners te faciliteren bij het levensloopbestendig maken van hun woning.

Steeds meer ouderen kiezen ervoor om zolang mogelijk in hun eigen woning te blijven wonen. De financiering van verbouwingen blijkt in de praktijk voor ouderen echter niet altijd te realiseren. De Blijverslening is door SVn ontwikkeld op verzoek van het landelijk ’Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen’ en gemeenten en provincies.

Consumptieve en hypothecaire variant
SVn stelt de Blijverslening zowel in een consumptieve als hypothecaire variant aan gemeenten en provincies beschikbaar. Beide varianten hebben hun eigen voorwaarden. Zo moet bijvoorbeeld voor een consumptieve lening één van de aanvragers jonger zijn dan 76 jaar. Bij een hypothecaire lening geldt geen leeftijdsgrens, tenzij de gemeente zelf een leeftijdsgrens instelt.

Ook de hoogte van het leenbedrag verschilt. Bij een consumptieve lening geldt een maximum bedrag van € 10.000,-, bij een hypothecaire lening is dat maximum € 50.000, – (de gemeente kan kiezen voor een lager maximum bedrag). Het minimale leenbedrag van € 2.500, – geldt voor beide varianten.

Fonds openen
Gemeenten die meedoen openen bij SVn een fonds te waaruit vervolgens de leningen verstrekt kunnen worden aan hun inwoners. Gemeenten kunnen ‘op maat’ zelf de voorwaarden bepalen. Zo kunnen zij de lening bijvoorbeeld beschikbaar stellen voor specifieke maatregelen, een bepaalde wijk of doelgroep.

Klaar voor de toekomst
Marnix Norder, voorzitter van het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen: “Ouderen beschikken vaak wel over vermogen, maar in veel gevallen zit dat vast in hun huis. De Blijverslening kan dan een mooie financieringsoplossing zijn. Het gemeentelijke fonds voor Blijversleningen is bovendien revolverend. Dit is een duurzame vorm van financieren. Rente en aflossing op de lening kunnen steeds weer opnieuw worden ingezet voor nieuwe leningaanvragen”.

Tags: home, hypotheken, kredieten

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.