Volksbank directievoorzitter Maurice Oostendorp vroeg gisteren tijdens het rondetafelgesprek ‘Starters op de woningmarkt’ in het Tweede Kamer gebouw om meer speelruimte voor de geldgever in inkomensnormen. Ook bouwsparen bracht hij opnieuw op tafel in Den Haag.
Oostendorp wil meer eigen verantwoordelijkheid voor de geldgever omdat de huidige wettelijke inkomensnormering – ondanks de zogenaamde explainmogelijkheid – als knellend wordt ervaren. “Het ene huishouden is het andere niet. Inkomsten- en uitgavenpatronen kunnen per situatie flink verschillen en daarmee verschilt ook welke hypotheeklasten een specifiek gezin kan dragen. Bij starters is bijvoorbeeld een juiste inschatting van het inkomensperspectief van groot belang. De erkende adviseur is, samen met de hypotheekverstrekker, in staat hierin een verantwoorde afweging te maken.”
Het verstrekken van Startersleningen door gemeenten is wat Volksbank betreft ongewenst en wordt bij verruiming van de mogelijkheden van banken dan ook overbodig.
Daarnaast is Volksbank voorstander van afschaffing of beperking van de overdrachtsbelasting voor starters. Deze oplossing wordt overigens vaker geopperd door spelers in de markt. De Volksbank pleit al jaren voor een Bouwspaarmodel, zoals dat in veel Europese landen al met succes wordt toegepast. Ook gisteren werd hier opnieuw aandacht voor gevraagd.
De Volksbank wil met name starters de mogelijkheid geven de verplichte pensioenpremie tijdelijk of deels te reserveren voor de eigen woning. Bijvoorbeeld via een spaarcontract (Bouwsparen). De starter kan daardoor eerder een woning kopen, hoeft daarvoor minder te lenen en kan makkelijker doorstromen naar een volgende woning. “Ook is hij hierdoor in staat zijn hypotheek af te lossen voor pensionering. Dit kan daarom worden gezien als een uitstekende pensioenvoorziening. De verplichte pensioenpremie, die via de werkgever wordt ingehouden, beperkt op dit moment de spaarcapaciteit van de starter voor de koop van een eigen woning.”
InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.