Fors minder marges op hypotheken

juli 23 11:58 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 23-07-15

Rentemarges op hypotheken met langere rentevaste perioden zijn in mei fors gedaald, zo blijkt uit de Eigen Huis Rentebarometer. Of de daling structureel is of slechts van tijdelijke aard moet nog blijken, de eerste renteaanpassingen zijn namelijk al doorgevoerd.

In mei was er sprake van een stijging van de financieringskosten op de langere rentevaste perioden vanaf vijf jaar. Voor de kortere rentevaste perioden stegen de financieringskosten in mei niet of nauwelijks. Doordat de hypotheekrente in mei over de gehele linie stabiel bleef, nam de winstmarge voor de rentevaste periode van 10 jaar af met 0,31 procentpunt.

De overwinst bedraagt volgens de Rentebarometer in mei 0,49 procentpunt. Vanaf juni zijn er wel rentestijgingen te zien. De meeste banken verhoogden hun lange rente met 0,1 of 0,2 procentpunt.

Onrust voorkomen
Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet twee redenen voor de daling van de winstmarge. “Banken ondervinden op de langere rentevaste perioden steeds meer concurrentie van verzekeraars en pensioenfondsen die minder afhankelijk zijn van financiering op de kapitaalmarkt.

Ten tweede leidt een renteverhoging vaak tot een extra belasting van de acceptatie- en beheerafdelingen van de banken. Mensen willen namelijk nog snel profiteren van de lagere tarieven. In mei was deze drukte al groot vanwege de aanscherping van de leennormen per 1 juli. Door de rente geleidelijk te verhogen ten koste van de marge ontstaat er minder onrust in de markt en minder werkdruk bij de bank”, aldus VEH-directeur Rob Mulder.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.