Financieel onderwijs structureel in lesprogramma

januari 27 12:07 2016 Print dit artikel

Wijzer in geldzaken is positief over het advies van Platform Onderwijs2032 om financiële educatie structureel op te nemen in het toekomstige onderwijsprogramma.

Wijzer in geldzaken vindt dat consumenten op school al zouden moeten leren budgetteren, financiële risico’s inschatten en een langetermijnplanning maken. De toenemende digitalisering van het betalingsverkeer, alomtegenwoordige reclame-uitingen en het feit dat jongeren steeds vroeger deelnemen aan de economie zijn slechts enkele redenen om voor financiële educatie te pleiten.

Samen met de aangesloten partnerorganisaties heeft Wijzer in geldzaken zich daarom hard gemaakt voor opname van financiële educatie in het adviesrapport van Platform Onderwijs2032. Les in financiële competenties stelt jongeren in staat verantwoorde geldkeuzes te maken en zich te ontwikkelen tot financieel gezonde volwassenen.

Het adviesrapport van Platform Onderwijs2032 stelt dat verantwoord leren omgaan met geld in het verplichte kerncurriculum thuishoort, namelijk binnen Rekenvaardigheid. Daarnaast introduceert het adviesrapport interdisciplinaire vraagstukken ‘van blijvende maatschappelijke betekenis’. Een voorbeeld van zo’n vraagstuk is ‘Hoe blijft een land welvarend en krijgt iedereen kansen?’ waarbinnen ‘omgaan met geld en belastingen’ expliciet benoemd wordt.

Wijzer in geldzaken is blij met deze zienswijze en pleit ervoor dat het bijbrengen van financieel verantwoord gedrag niet als een los vak gezien wordt, maar als een rode draad door het curriculum zou moeten lopen. “Financieel verantwoord gedrag heeft namelijk niet alleen te maken met je huishoudportemonnee, maar ook met leren een verantwoorde keuze te maken tussen complexe financiële producten, zoals verzekeringen, hypotheken en pensioenen. Burgers krijgen steeds meer eigen verantwoordelijkheid op dit vlak en lopen hierdoor meer financieel risico”, aldus het platform.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.