Sinds deze week kunnen woningeigenaren een lening afsluiten bij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel om urgent funderingsherstel aan de woning te financieren. Deze zogenaamde Funderingslening wordt alleen verstrekt in bij het fonds aangesloten gemeenten en provincies.
Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) beheert het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Volgens het Fonds zullen in de komende 15 jaar door bodemdaling, klimaatverandering en veranderende grondwaterstanden, circa 35.000 woningen in Nederland kampen met funderingsproblemen. Op de lange termijn bestaat bij ruim 400.000 woningen in Nederland het risico dat de woningeigenaar te maken krijgt met een funderingsprobleem.
De Funderingslening is een hypotheek met annuïtaire aflossing en een looptijd van 30 jaar. De lening kan op ieder moment boetevrij worden afgelost. De restschuld moet worden afgelost bij verkoop van de woning. De Funderingslening bedraagt minimaal 2.500 euro. De lening kan alleen gebruikt worden voor noodzakelijk herstel van de fundering als er schade is aan de fundering in een mate die door de deelnemende gemeente als urgent aangemerkt wordt.
Het fonds heeft bij aanvang een omvang van 100 miljoen euro. Deelnemende gemeenten en provincies storten een risicobijdrage voor elke funderingslening waar sprake is van een tekort op de wettelijke inkomensnormering. Voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie geldt dat banken en verzekeraars een risicobijdrage storten voor elke Funderingslening waarbij sprake is dat de betrokken bank of verzekeraar het eerste hypotheekrecht heeft op het onderpand en er bovendien sprake is van een restschuldrisico.
Het Fonds Duurzaam Funderingsherstel is speciaal opgericht om gemeenten en provincies een hulpmiddel te geven waardoor de eigenaar-bewoner financiële ruimte krijgt om urgent funderingsherstel te realiseren. Het fonds is voortgekomen uit een wens van de Tweede Kamer om met een oplossing te komen voor de financieringsproblematiek van bloksgewijze aanpak van funderingsherstel.
Het fonds verstrekt dus alleen de Funderingslening als iedereen in het bouwblok meedoet aan funderingsherstel. Wanneer minimaal één huishouden uit het bouwblok recht heeft op een Funderingslening uit het fonds, mag iedereen uit dat bouwblok een lening aanvragen. Uitgesloten zijn mensen die een veel te laag inkomen hebben in relatie tot de huidige schulden.
De Funderingslening wordt alleen verstrekt aan eigenaar-bewoners van woningen gelegen in gemeenten en provincies die zijn aangesloten bij het fonds. Op dit moment zijn dit gemeenten Zaanstad en Rotterdam. Gesprekken met kandidaat-gemeenten en -provincies zijn in volle gang.
Partijen die betrokken zijn bij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel: Het Rijk, Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, deelnemende gemeenten, provincies, Waarborgfonds Eigen Woningen, Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars.
InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.