Extra aflossen populairder dan sparen

juli 12 10:17 2016 Print dit artikel

Huishoudens die geld overhouden, gebruiken dat liever om extra af te lossen dan om te sparen. Ruim één op de vijf woningbezitters met een hypotheekschuld heeft het afgelopen jaar extra afgelost, zo blijkt uit de ING Financieel fit Barometer.

Uit de enquête blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders geld overhoudt. Dat komt doordat de inkomens weer harder groeien dan de consumptie. De bestedingen groeien dit jaar naar verwachting met 2%, terwijl het totaal beschikbaar inkomen van Nederlandse huishoudens met 3% stijgt. In 2014 en 2015 bleven de bestedingen eveneens achter bij het inkomen.

Sparen is de laatste jaren steeds minder populair geworden. Er gaat meer geld richting eigen woning. Niet alleen omdat huiseigenaren extra aflossen op hun hypotheek, ze moeten ook meer eigen geld inbrengen om de kosten koper van de woning te betalen. Verder kunnen ze minder makkelijk keukens, badkamers en andere grote woonuitgaven meefinancieren in de hypotheek.

Schenkingen

Uit de ING Financieel fit Barometer blijkt ook dat ouders meer hun kinderen financieel bijstaan bij de aankoop van een woning, door schenkingen of leningen. Dat kan financieel aantrekkelijk zijn voor vermogende ouders. Van de huizenbezitters die jonger zijn dan 35, heeft 18% financiële steun van hun ouders gekregen toen ze hun eerste woning kochten.

De gemiddelde woonlasten van huizenbezitters zijn de afgelopen drie jaar gedaald met 8%. In Emmen (-20%), Apeldoorn (-15%) en Ede (-13%) was de daling van de woonlasten het grootst.

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.