Extra aflossen op mijn hypotheek is dit het juist moment?

juni 16 15:07 2022 Print dit artikel

Wanneer je in het bezit bent van een woning, krijg je ook te maken met een hypotheek. Door een hypotheek af te lossen, wordt de woning steeds meer van jou.

Op het moment dat je de woning 100% hebt afgelost, ben jij de eigenaar van de woning en behoort deze tot jouw vermogen. Door extra af te lossen kun je dus besparen op je hypotheek. Dit is vaak een slimme keuze wanneer je geld over hebt en je hypotheek snel wilt aflossen. Toch is deze keuze niet altijd zo verstandig. Maar waarom is dit niet altijd verstandig? Lees en vind hier meer over hypotheken!

In de meeste gevallen voordeliger

In veel gevallen is het extra aflossen een stuk voordeliger. Hierbij is de renteaftrek altijd lager dan de hypotheekrente. De spaarrente levert op dit moment weinig op. Wanneer je meer dan 50.000 euro aan spaargeld hebt, heb je een extra voordeel. Je bespaart namelijk elk jaar belasting over jouw vermogen. Vooral bij een annuïteitenhypotheek, lineaire of aflossingsvrije hypotheek is dit handig. Dit geldt dan weer niet voor spaarhypotheken op de bank.

Hypotheek voor bank of leven

Het beste is om niet af te lossen op een bankspaarhypotheek of een levenhypotheek. Hierbij heb je namelijk weinig voordeel. Je spaart dan namelijk tegen rente die je ook betaald. De overwaarde kun je dus beter op je bankspaarrekening storten dan extra aflossen op de lening.

Hoe zit het aflossen bij een kleine hypotheek?

Je kunt natuurlijk ook aflossen bij een kleine hypotheek. Dit heeft zelfs extra voordelen. De hypotheek is klein wanneer de hypotheekrente lager zijn dan de bijtelling voor je eigen woning. Hierbij heb je haast geen voordeel meer van de hypotheekrenteaftrek.

Rentevoordeel

Het kan zo zijn dat je na een aflossing minder rente hoeft te betalen. Wanneer de hypotheek hoger is dan 50 of 60% van de waarde van de woning, rekent de bank een renteopslag. Op het moment dat je veel aflost, zal de opslag omlaag gaan.

Een lage risicoklasse

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, levert het aflossen dus een rentevoordeel op. De indeling van het risico verschilt per bank. Het is dus van belang om goed naar het beleid van je bank te kijken. In de meeste gevallen past een bank automatisch de risicoklasse toe. Wanneer de bank dit niet doet, moet je zelf aan de bank vragen of ze de rente voor je verlagen.

Verkoop van een woning

Wanneer een verkoop van een woning plaatsvindt, is het belangrijk de hypotheekinschrijving door te laten halen. De kosten hiervan verschillen per notaris. Hierbij is het aan jou de keuze door welke notaris je de hypotheek laat doorhalen. Op het moment dat je dit laat doen bij de overdracht is dat niet van toepassing. Degene die de woning koopt, bepaalt welke notaris de overdracht van het huis regelt. Hierbij heb je dus geen keuze voor een notaris die het laat doorhalen. Op dat moment wordt je dus een soort van gedwongen om de hypotheek bij die notaris door te laten halen.

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

Partnernieuws
Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. Hypotheek Business Club gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.