Europa bedreiging voor Spaanse casa

maart 10 14:11 2017 Print dit artikel

Nederlanders investeren fors in Spaans vastgoed. Maar die trend kan komend jaar wel eens keren nu Spanje aan de strenge eisen van de Europese Commissie moet voldoen, voorspelt Marleen de Vijt, CEO van vastgoedspecialist Azull. Zij sluit een verhoging van het belastingtarief voor nieuwbouw niet uit.

Volgens De Vijt moet Spanje 5,5 miljard euro bij elkaar krijgen om aan de strenge eisen van de Europese Commissie te voldoen. “Nieuwe bezuinigingen zijn voor de huidige regering geen optie, en dan kom je al snel bij het verhogen van de belastingen uit. Met een verhoging van de belasting op nieuwbouw raak je vooral buitenlandse kopers van vastgoed, waardoor deze maatregel de minderheidsregering relatief weinig pijn doet”, aldus De Vijt.

Meer Nederlandse kopers

Spanje heeft op dit moment een van de laagste btw-stelsels voor nieuwbouw. Dat is een van de redenen waarom Europa hamert op een verhoging van die belasting. De Vijt: “Momenteel ligt het belastingtarief voor nieuwbouw op 10%. Een verhoging zou slecht nieuws betekenen voor het groeiende aantal Nederlandse kopers van Spaans vastgoed. Het percentage landgenoten dat vorig jaar investeerde in Spaans vastgoed groeide ten opzichte van 2015 met 28%.”

Deze forse groei werd volgens De Vijt onder meer gestuwd door de hogere vermogensrendementsheffing in Nederland. “Nu staan er dus ook fiscale veranderingen in Spanje zelf op stapel. Het zal geen 21% worden, zoals in Nederland het geval is. Maar een stijging van 2 tot 4 procent behoort zeker tot de mogelijkheden.”

Overwaarde via Spaanse bank

De Vijt komt nog altijd Nederlanders tegen die bij Spaanse banken aankloppen om met de overwaarde van hun eerste woning in Nederland een casa in de Spaanse zon te financieren. Dat kan dus niet, zegt De Vijt. “Spaanse banken kijken niet op dezelfde manier naar vermogen als Nederlandse banken. Voor wie een tweede huis wil kopen is het vooral belangrijk om een significant deel van de aankoopsom direct te kunnen voldoen.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.