Erfpachtproduct DuoKoop breekt startersmarkt open

oktober 02 15:46 2017 Print dit artikel

Met het nieuwe erfpachtproduct DuoKoop van de Nationale Grondbank (DNGB), komt voor starters de mogelijkheid om een eigen huis te kopen een grote stap dichterbij. Met de DuoKoop-regeling koopt de starter alleen de woning, voor de grond sluit hij een fiscaal aftrekbare canon.

Het DuoKoop-product wordt gefund door aantal Europese pensioenfondsen. Met het eerste geïnvesteerde kapitaal (1 miljard euro) kan DNGB na jaren van ontwikkeling het product nu op grote schaal op de markt brengen. Duokoop is alleen verkrijgbaar in combinatie met een NHG gedekte hypothecaire lening. Het product is uitsluitend verkrijgbaar via hypotheekadviseurs. Middels een volmacht kunnen adviseurs via het internetplatform van DNGB online een offerte aanmaken.

Het product

Met Duokoop koopt de starter samen met Stichting DNGB Fonds een woning. Het DNGB Fonds koopt de grond en de starter pacht die grond vervolgens van DNGB Fonds in een eeuwigdurende erfpachtovereenkomst. Los van een jaarlijkse inflatie aanpassing kan de canon niet worden herzien.

De woning op de grond wordt zelf door de starter aangekocht met een NHG gedekte hypothecaire lening van een hypotheekverstrekker. De starter betaalt een maandelijkse vergoeding aan DNGB Fonds voor het gebruik van de grond. Deze zogenaamde canon is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De starter kan op ieder gewenst moment de grond van DNGB Fonds kopen, tegen een vaste grond quote (verhouding grondwaarde en marktwaarde woning) die is vastgesteld bij aanvang van het contract.

Significant lagere woonlasten

Volgens DNGB kunnen de netto woonlasten voor de starter die kiest voor het DuoKoop-product significant lager uitvallen dan bij een traditionele aankoop van een woning. De lagere maandlasten bij Duokoop kunnen worden ingezet voor het kopen van een meer passende woning. De potentiële vermogensopbouw in de woning is wel lager bij Duokoop, omdat de grond in bezit is van DNGB.

Verschillende partijen

DNGB heeft DuoKoop ontwikkeld en treedt op als uitvoerder. Het beleggingsfonds dat de grond onder de woning aankoopt en verpacht aan de starter is Stichting DNGB Fonds I, namens CS Capital Partners Real Estate Fund. Dit fonds wordt beheerd door de onder Engels financiëel toezicht staande vermogensbeheerder Cabot Square Capital LLP. Het fonds is opgezet voor gereguleerde Europese pensioenfondsen en overige gekwalificeerde beleggers.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.