Elektronica maakt woonpolis fors duurder

juni 19 12:18 2017 Print dit artikel

De premies voor opstalverzekeringen tegen allrisk dekking stegen vorig jaar met 11,5% ten opzichte van 2015. De premiestijging van de inboedelverzekering met allrisk dekking bedroeg 5,5%. Daarmee lijkt een trend ingezet, zo blijkt uit het Special Item Woonverzekeringen van MoneyView. In 2015 ging de premie voor de allrisk dekkingen van Woonverzekeringen ook al fors omhoog.

De premies stijgen volgens MoneyView zelfs harder dan ontwikkeling van de onderliggende inboedel- en herbouwwaardes.Het Verbond van Verzekeraars heeft hiervoor ‘waardemeters’ ontwikkeld. Als de onderliggende verzekerde bedragen stijgen door indexaties, stijgen de premies als vanzelf mee. Als tegen deze indexaties wordt gecorrigeerd, is nog steeds een premiestijging waar te nemen. Opvallend is overigens dat de indexatie van de inboedelwaardes de laatste twee jaar negatief is; de inboedelwaarde valt gemiddeld 6% lager uit dan in 2015, terwijl de allrisk premies in die periode gemiddeld juist met 5,5% stegen.”

Schadeclaims voor mobiele elektronica

Belangrijkste reden voor deze stijging is volgens MoneyView een toenemend aantal schadeclaims op val- en stootschade voor mobiele elektronica. “Bij inboedelverzekeringen met een extra uitgebreide dekking (EUG) zijn dergelijke claims uitgesloten. Hier was er dan ook sprake van een premiedaling met gemiddeld 4%.” Naast het verhogen van de premie gebruiken verzekeraars steeds vaker ook andere manieren om de schadedruk te beperken. Schadesturing, eigen risico’s en gemaximeerde uitkeringen bijvoorbeeld.

Nieuwe rekenmethode

De hoogte van de premie is bij de meeste verzekeraars gebaseerd op de waardemeters van het Verbond, of op een afgeleide daarvan. Tot vorig jaar publiceerde het Verbond jaarlijks een nieuwe inboedelwaardemeter. Dit jaar is in plaats daarvan een indexcijfer bekend gemaakt. Die verandering brengt nogal wat teweeg, schetst MoneyView. “Dit indexcijfer, en daarmee de inboedelwaarde, is circa 3% lager dan in 2016 en ruim 6% lager ten opzichte van de waarde in 2015. De gemiddelde premie is echter circa 1% hoger. Als de premies uitgesplitst worden naar dekkingsvorm, blijkt dat de gemiddelde premie van de extra uitgebreide dekkingen met ruim 4% gedaald is in dezelfde periode. De premie voor de allriskdekking is daarentegen met 5,5% gestegen.

Bij de opstalverzekeringen ziet MoneyView een groter effect. “De herbouwwaarde wordt gebaseerd op de prijs per kubieke meter. De kuubprijs is ten opzichte van 2015 met bijna 8% gestegen. De premiestijging ligt echter op 9%. Bij de opstalverzekeringen is voor beide dekkingsvormen de premie gestegen. De gemiddelde premie voor allriskdekkingen (11,5%) is echter harder gestegen dan de premie voor de extra uitgebreide dekkingen (5,5%).”

Verschillen per provincie

Een analyse van het Nationale Woningen Profiel van Infofolio laat zien dat de gemiddelde premie voor een inboedelverzekering sterk kan verschillen per provincie. De gemiddelde premie in de grote steden in de Randstad ligt duidelijk hoger dan in de gebieden eromheen. “Opvallend is tevens dat Limburg en het oosten van Noord-Brabant een (veel) hogere premie kennen dan de rest van Nederland. Het aantal incidenten (inbraken, overvallen, e.d.) per inwoner is in deze gebieden veel hoger. Verzekeraars hebben dit verhoogde risico op claims verwerkt in de premies. Ook in delen van Drenthe, Overijssel en Gelderland is sprake van veel claims en daarmee hogere premies.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.