Effect Nibud-woonquotes zichtbaar

februari 01 10:07 2018 Print dit artikel

De Hypotheekshop heeft in januari duidelijk het effect van de nieuwe Nibud-normen in de cijfers teruggezien. Het aandeel huishoudens met een gezamenlijk inkomen tot 50.000 euro per jaar is teruggelopen. Dat wordt volgens de hypotheekketen deels veroorzaakt door de Nibud-norm, waarmee de leencapaciteit op inkomen wordt bepaald.

Lang niet alle werkenden zijn al in aanmerking gekomen voor de loonstijging van 2,2%, waar het Nibud bij het vaststellen van de woonquotes voor 2018 wel vanuit is gegaan. Zonder die loonstijging is er sprake van een lagere leencapaciteit. Een andere reden waarom er in deze categorie minder woningen zijn aangekocht is volgens de Hypotheekshop het afnemende woningaanbod in de categorie tot 250.000 euro.

Zestigers kiezen voor 30 jaar

Het zijn niet alleen starters die de hypotheekrente lang vastzetten. De Hypotheekshop stelt vast dat bijna 10% van de zestigers de rente voor 30 jaar vastzet. “Op die manier zijn ze verzekerd van blijvend lage maandlasten zonder renterisico in de toekomst.”

Volgens de statistieken van de hypotheekketen koos in januari landelijk 40% voor een rentevaste periode van 20 jaar en 12% voor de maximale renteduur: 30 jaar vast. Hiermee doorbrak de gemiddelde rentevaste periode voor nieuwe hypotheken de grens van 16 jaar (16,3 jaar).

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.