Eerste zzp-hypotheek met NHG

december 28 12:24 2016 Print dit artikel

Gijsbert van Lieshout, hypotheekadviseur bij Zorgeloosch, heeft de eerste NHG-hypotheek voor zzp’ers afgesloten. Het is sinds 1 december 2016 mogelijk voor zzp’ers om al na twaalf maanden zelfstandigheid een hypotheek met NHG af te sluiten. Voorheen moest deze groep ten minste drie jaar actief zijn als zelfstandige.

Zelfstandigen kunnen terecht bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en RegioBank voor een hypotheek met NHG. Hiermee kan een woning gefinancierd worden met een koopsom tot 245.000 euro (tot 1 januari 231.132). Vanaf volgende week sluit ook Woonfonds zich aan, NIBC Direct volgt niet veel later.

Maatschappelijke ontwikkelingen

Ruim 1,28 miljoen Nederlanders verdienen als zzp’er hun hoofdinkomen. Veel van hen hebben behoefte aan een financiering van een eigen woning, maar ervaren hoge drempels. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) stelt dat iedereen evenveel mogelijkheden moet hebben voor een verantwoorde financiering van de eigen woning, ongeacht de aard van het dienstverband en contractvorm.

Voor het bepalen van een goed bestendig inkomen heeft het WEW de samenwerking met experts gezocht. Zij stellen het toetsinkomen vast, op een manier die goed aansluit bij de huidige arbeidsmarkt. Er wordt meer gekeken naar iemands verdiencapaciteit, waarbij het niet uitmaakt binnen welke contractvorm iemand zijn inkomen heeft verdiend. Met het inschakelen van deze experts vergemakkelijkt het WEW het proces voor zzp’er en hypotheekadviseur. Na bepaling van het toetsinkomen wordt het reguliere hypotheektraject gevolgd.

Snel duidelijkheid

Van Lieshout is blij dat het hypotheekproces zowel voor zzp’ers als voor de adviseur zelf sterk vereenvoudigd is. “Het vaststellen van het toetsinkomen geeft onze klant al in een vroeg stadium inzicht of een hypotheek met NHG mogelijk is op basis van het ondernemersinkomen. Als alles in orde is kan na bepaling van het toetsinkomen gewoon het reguliere hypotheektraject worden gevolgd. Het proces is nu dus niet alleen voor de voor de zzp’er vergemakkelijkt, maar ook voor de adviseur.”

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.