Een derde meer hypotheekaanvragen in 2015

januari 26 15:17 2016 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 26-01-16

Via Hypotheken Data Netwerk (HDN) zijn in 2015 ruim 298.000 unieke hypotheekaanvragen verzonden, zo’n 32% meer dan in 2014 (225.000).

Hoewel reguliere seizoensinvloeden ook in 2015 duidelijk zichtbaar waren, had het wat betreft hypotheekaanvragen toch een ander verloop dan eerdere jaren, meldt HDN. “Dit heeft vooral te maken met hoge aanvraagaantallen in mei en juni als gevolg van de aanscherping van de NHG-regels per 1 juli 2015. Na deze piek liep het aantal in de zomermaanden terug, waarna de aanvragen de gebruikelijke stijgende lijn vertoonden tot aan het eind van het jaar.”

Minder kwetsbaar
Het herstel van de woning- en hypotheekmarkt is volgens HDN in 2015 op een overtuigende wijze doorgezet en is naar verwachting minder kwetsbaar geworden door positieve economische ontwikkelingen. “Ondanks de nog hoge werkeloosheid en het verder aangescherpte beleid ten aanzien van maximale financieringsmogelijkheden blijft de woningmarkt en daarmee ook de hypotheekmarkt zich sterk ontwikkelen. De lage rente, woningschaarste, het vertrouwen in de koopwoningmarkt onder consumenten (zowel potentiële starters als potentiële doorstromers) en de oversluitmarkt vormen belangrijke voorwaarden voor het verder aantrekken van de koopwoning- en hypotheekmarkt.”

In vergelijking met vijf jaar geleden constateert HDN een duidelijke verschuiving van de rentevastperioden. “Ten opzichte van 2010 is de gemiddelde afgesloten rentevastperiode in 2015 3 tot 4 jaar gestegen. Deze trend is zichtbaar in alle leeftijdscategorieën. Ook de gemiddelde leeftijd van hypotheekaanvragers verschuift. In vergelijking met vijf jaar geleden daalt het aantal hypotheekaanvragers in de leeftijdscategorie 20- tot 29-jarigen. Daarentegen is het aantal hypotheekaanvragers in de leeftijdscategorie van 50 tot 59 jaar gestegen.”

Verwachtingen voor 2016
HDN verwacht dat het herstel van de koopwoning- en hypotheekmarkt in 2016 doorzet met een groei in de unieke hypotheekaanvragen van circa 10%. Het berichtgebruik zal naar verwachting verder toenemen. “Enerzijds wordt dit veroorzaakt door de groei van de hypotheekmarkt. Anderzijds door het toenemende belang van efficiënte processen en gestandaardiseerde berichtuitwisseling bij productaanbieders, distributiepartijen en service-organisaties. Dit dient het gezamenlijke belang van de keten om consumenten nog sneller te kunnen laten weten waar zij aan toe zijn.”

Een extra impuls aan de hypotheekmarkt, naast het aantrekken van de woningmarkt, wordt verwacht vanuit de groei van het aantal oversluiters in 2016. Dit komt doordat er in 2006, toen de hypotheekmarkt booming was, veel hypotheken afgesloten zijn met een rentevastperiode van 10 jaar die in 2016 aflopen.

Tags: home, hypotheken

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.