Duurzaam wonen interessante businesscase

maart 08 13:26 2018 Print dit artikel

Waarom duiken hypotheekverstrekkers massaal op het verduurzamen van de woning? Van een onderscheidend vermogen kun je niet echt meer spreken als iedereen erop duikt. Of gaat het hier ook om de businesscase die er aan ten grondslag ligt?

Michel van der Sluis, eigenaar van The Dutch Mortgage Consultants heeft de opkomende financieringstrend van duurzaam wonen onder de loep genomen. In een artikel voor de Hypotheek Business Club beschrijft hij het resultaat hiervan. Wat blijkt? Aan het verduurzamen van de woning ligt een interessante businesscase ten grondslag, zowel voor de consument, hypotheekverstrekker als overheid.

Wat maakt de businesscase interessant?

  • Elke keer dat een woning een stap maakt in het verbeteren van het Energielabel staat volgens het EeMAP gelijk aan de verbetering van de woningwaarde bij het vergroten van 10-15 m2 van de woningoppervlakte.
  • Bij diverse hypotheekverstrekkers kan de klant energiebesparende maatregelen tegen een lager tarief financieren.
  • Uiteraard daalt ook de energierekening van de consument, wat een verminderde kans op wanbetaling geeft voor de hypotheekverstrekker = lagere Probability of default (PD).
  • Het is mogelijk dat ook de LTV verbeterd wordt, wat voordelig is voor zowel de consument als de hypotheekverstrekker.
  • Tezamen geeft dit een beperking van de kapitaalvereisten voor de verstrekker.
  • En uiteraard is het ook goed voor de reputatie van de hypotheekverstrekkers en wordt het wooncomfort voor de consument verhoogd.
  • Voor de overheid levert het verduurzamen van de woningmarkt op Europees niveau een stevige bijdrage aan de 20% energy efficiency savings target.
  • Ook heeft deze trend een mogelijk positief effect op de werkgelegenheid en het bedrijfsleven en daarmee de economie.

TDMC Hypotheek Dashboard

Het Hypotheek Dashboard van The Dutch Mortgage Consultants (TDMC) brengt álle woning- en hypotheek-gerelateerde data overzichtelijk op één plek samen. Dit geeft hypotheekadviseurs een diversiteit aan mogelijkheden om marktontwikkelingen en trends nauwkeurig te volgen. Op die manier profiteert de adviseur vroegtijdig van kansen én kan hij onmiddellijk actie ondernemen tegen bedreigingen.

Voor de leden van de Hypotheek Business Club (HBC) brengt Michel van der Sluis elke maand duiding aan deze data en voorziet ze van commentaar. Dit doet hij via het speciale HBC-katern in InFinance en op de HBC-website waar de cijfers wekelijks worden geüpdatet.

Lees de volledige Woning- en hypotheekmarkt TDMC update februari 2018 digitaal in het HBC-katern van InFinance

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.