‘Dringend maatregelen nodig om huizenbubbel te voorkomen’

augustus 24 13:17 2017 Print dit artikel

Gezien de problemen op de woningmarkt is het noodzakelijk dat er spoedig een nieuw kabinet komt dat de huizenmarkt tot één van haar speerpunten maakt. Dat stelt de Hypotheekshop in haar Hypotheekshopnieuws.

De Rabobank voorspelde vorige week voor de tweede helft van dit jaar een afname van het aantal verkopen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2017, met daarbij de verwachting dat de prijsstijgingen de komende anderhalf jaar hoog zullen blijven door onder meer het beperkte aanbod van woningen.

Vooral door de toegenomen inbreng van eigen geld, dat veelal wordt gebruikt om huizen boven de vraagprijs te kopen, ontstaat dan het risico op een bubbel in de huizenprijzen in oververhitte steden als Amsterdam en Utrecht.

De huidige druk op de woningmarkt in de verhitte steden lijkt volgens de Hypotheekshop groter te zijn dan we uit het verleden kennen. Bovendien lijkt het ontstaan van lucht in de huizenprijzen reëel te zijn. De Rabobank trekt in haar kwartaalbericht de conclusie dat dit momenteel nog niet het geval is, maar dat de kans op bubbelvorming op lokaal niveau wel is gestegen.

Maatregelen

De vraag is dan of en hoe dit kan worden tegengegaan. Hypotheekshop: “De maatregelen die in dit kader recent vanuit projectontwikkelaars, hoogleraren en lokale politiek genoemd worden komen grotendeels overeen. De belangrijkste maatregel is uiteraard het bouwen van meer (huur)woningen, met name voor de middeninkomens, daarbij rekening houdend met de grotere diversiteit van huishoudens. Vaak wordt ook gepleit voor een grotere rol van de rijksoverheid en meer samenwerking tussen lokale overheden en commerciële partijen als projectontwikkelaars. Ten slotte wordt om maatregelen gevraagd om verhuur via beleggers en platforms als Airbnb tegen te gaan omdat deze prijsopdrijving in de hand zouden werken.”

Gezien de problemen op de woningmarkt is het noodzakelijk dat er spoedig een nieuw kabinet komt dat de huizenmarkt tot één van haar speerpunten maakt, zo concludeert de Hypotheekshop.

Lees hier het hele artikel

  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.