De woningmarkt wordt gedomineerd door doorstromers. Van de 60.000 woningen die in het afgelopen kwartaal werden verkocht, was in twee op de drie transacties een doorstromer betrokken. Maar ook ouderen worden steeds actiever op de woningmarkt: ze verhuizen meer en koper vaker.
Tijdens de crisis waren doorstromers juist vooral degenen die ‘afhaakten’. Nu zijn ze verantwoordelijk voor het overgrote deel van de koopwoningtransacties, blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. In 2016 werden zo’n 140.000 van de 220.000 gekochte woningen verkocht aan doorstromers. Dit aantal ligt alweer ruim boven het niveau van voor de crisis.
Voor starters is het steeds moeilijker er tussen te komen. Mede hierdoor neemt het aantal jongvolwassenen dat bij de ouders woont toe. De stijging van het aantal koopstarters is in vergelijking met de doorstromers veel gematigder. Het aantal koopstarters ligt nog altijd flink onder het niveau van tien jaar geleden.
Volgens de economen bij ING ondervinden starters als gevolg van de lage rente een extra concurrentienadeel ten opzichte van doorstromers: “De lage rente zorgt ervoor dat starters flink moeten aflossen in de eerste jaren van de looptijd. Bij een gelijke annuïteit betekent een lage rente namelijk veel aflossen. Dit reduceert weliswaar hun risico op restschulden, maar vergroot het verschil in betaalbaarheid tussen starters en doorstromers flink; de doorstromer hoeft immers veel minder af te lossen. Dezelfde woning is bij de huidige lage rente zo voor een doorstromer veel beter betaalbaar dan voor een starter.”
Tot 2013 kochten 25-minners in totaal jaarlijks méér woningen dan 55-plussers, maar sindsdien is het omgekeerd. Inmiddels komen ruim 15% van de woningaankopen op het conto van 55-plussers, terwijl 25-minners nu minder dan 10% van alle woningen kopen. De veranderende samenstelling van de bevolking speelt hier volgens de economen mee, maar dit vormt volgens hen slechts een klein deel van de verklaring. Potentiële starters op de koopwoningmarkt hebben voor de financiering van de eigen woning vooral vaker last van de nieuwe regelgeving.
Huizenprijzen liggen gemiddeld nog 8% onder het niveau van vlak voor de crisis. Wanneer het huidige tempo van huizenprijsstijging aanhoudt, zal het verschil in de loop van 2018 zijn goedgemaakt. Maar wanneer rekening wordt gehouden met inflatie, zullen de huizenprijzen pas in 2020 weer net zoveel waard zijn als vóór het faillissement van Lehman Brothers, stellen de economen van ING.
De groei van het aantal woningverkopen zal vanaf nu afvlakken, zo verwacht het ING Economisch Bureau. Veel mensen die in de crisis hadden willen verhuizen maar het destijds niet konden of aandurfden, zijn inmiddels verhuisd. Ook het positieve effect van dalende rentes op het aantal transacties wordt volgens hen minder. Voor 2018 verwachten de economen van ING een lichte afname tot ongeveer 230.000 verkooptransacties.
InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.