Doorstromers domineren huizenmarkt

januari 11 09:46 2017 Print dit artikel

De Hypotheek Index van De Hypotheker toont aan dat vooral doorstromers profiteren van de aantrekkende woningmarkt. Starters krijgen echter nog nauwelijks een voet tussen de deur in grote steden.

Volgens de index is het aantal verstrekte hypotheken aan doorstromers vorig jaar met 26% gestegen ten opzichte van 2015. Het aantal hypotheken dat door starters is gesloten, is daarentegen met 17% gedaald. Op dit moment is het aandeel doorstromers (49%) bijna net zo groot als het aandeel starters (51%). Volgens De Hypotheker lijkt de doorstromer met name in de grote steden te domineren, terwijl starters hier nauwelijks aan bod komen. Marktbreed is de verwachting dat doorstromers op korte termijn het grootste aandeel hebben bij het afsluiten van een hypotheek.

Eerst kopen, dan verkopen

Deze groei wordt veroorzaakt door de gunstige woningmarkt en de lage hypotheekrente. Doorstromers kunnen door de stijgende huizenprijzen gemakkelijker hun eigen woning verkopen en de eventuele overwaarde gebruiken voor de aankoop van een volgende woning. Dit geeft hen een voorsprong op starters, met name in grote steden waar sprake is van krapte op de huizenmarkt. In vergelijking met vorig jaar sloten doorstromers in Amsterdam bijvoorbeeld 34% meer hypotheken voor de aankoop van een woning en in Rotterdam lag dat percentage met 42% nog hoger.

De Hypotheker merkt op dat in de steden zelfs sprake is van een trend waarbij huiseigenaren eerst een nieuwe woning kopen voordat de huidige woning is verkocht.

Oververhitting treft starters

Met name in de grote steden zijn er door de oververhitte woningmarkt onvoldoende koopwoningen beschikbaar voor starters. Dit geldt vooral voor Amsterdam en Utrecht. De index wijst uit dat daar respectievelijk 33 en 27 procent minder hypotheken door starters zijn afgesloten. Dat zal door de nieuwe normen alleen maar verder afnemen. Vanaf dit jaar mag nog maar 101% van de marktwaarde van de woning worden geleend, terwijl dit in 2016 nog 102% bedroeg.

Alleen met financiële steun

Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker: “Er is sprake van een tendens waarbij steeds meer starters alleen een hypotheek kunnen sluiten met behulp van financiële steun, zoals een schenking van ouders of een starterslening. Daarom pleiten we ervoor dat niet alleen naar de huidige financiële situatie van starters wordt gekeken bij het sluiten van een hypotheek, maar ook naar het toekomstige inkomensperspectief. Vooral het inkomen van jonge hoopopgeleiden stijgt in de eerste jaren, waardoor banken minder risico lopen bij het verstrekken van een hypotheek. Als geldverstrekkers hiermee rekening houden, wordt de kans dat starters een betaalbare woning vinden aanzienlijk groter.”

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.