DNB voert druk op binnen Bazels Comité

maart 17 16:01 2016 Print dit artikel

Nederland zet zware druk op de besluitvorming binnen het Bazels Comité om te voorkomen dat banken te hoge buffers moeten aanhouden voor (top)hypotheken. Dat valt volgens het FD op te maken uit de uitlatingen van Paul Hilbers, DNB- directeur Financiële Stabiliteit en lid van het Bazels Comité.

De Nederlandsche Bank was vanochtend vertegenwoordigd bij een technische briefing van de Tweede Kamercommissie van Financiën over het Bazels Comité voor het Bankentoezicht. Samen met de secretaris-generaal van het Bazels Comité William Coen gaf Hilbers uitleg over de werkzaamheden. Er zijn 27 landen lid van het Comité. Nederland is een van de negen EU-landen die zitting hebben in het Comité.

“De impact van de nieuwe regels die het Bazels Comité vaststelt voor de risicoweging van hypotheken moet proportioneel en voor Nederland aanvaardbaar zijn”, citeerde het FD Hilbers. Het was al duidelijk dat DNB moeite had met voorstellen voor risicoweging in Bazel, die onvoldoende rekening houden met het lage risicoprofiel van Nederlandse hypotheken. Maar het is volgens de krant voor het eerst dat een DNB-directielid ook expliciet eisen stelt aan de uitkomst.

Nederlandse Vereniging van Banken

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is van mening dat in de nieuwste Bazelse voorstellen met betrekking tot de Standaard benadering voor kredietrisico, de sterk verschillende nationale huizenmarkten over één kam worden geschoren, door een mondiaal ‘one-size-fits-all risico inschatting’ voor te stellen.
Een essentieel onderdeel van de huidige Bazelse kapitaalregels is dat voor hogere risico’s hogere kapitaalbuffers nodig zijn in vergelijking met lagere risico’s. De NVB heeft alternatieven voorgesteld om deze risico’s juist te blijven inschatten. “Voor Nederlandse hypotheken geldt bijvoorbeeld dat de voorgestelde risicoweging bij lange na niet de lage risico’s weerspiegelen op wanbetaling. De Nederlandse banken stellen voor het Bazelse raamwerk op dit punt te verfijnen.”

Bekijk hier de Engelstalige notitie die door William Coen, secretaris generaal van het Bazels Comité, en Paul Hilbers als referentie bij de bijeenkomst van de Tweede Kamer-commissie Financiën is ingebracht.
Bekijk hier de Engelstalige reactie die de NVB heeft gestuurd naar het Bazels Comité (BCBS) in reactie op het voorstel voor de standaard benadering voor kredietrisico.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.