DNB: onvoldoende kennis van integriteitsrisico

november 16 14:45 2015 Print dit artikel

Redactie InFinance | Datum: 16-11-15

De professionalisering bij financiële instellingen bij het bewaken van de integriteitsrisico’s zet door, maar nog steeds blijken instellingen onvoldoende kennis te kunnen hebben van de risico’s die ze op dit terrein lopen.

Dit zeiden de DNB-directeuren Toezicht Jan Sijbrand en Frank Elderson bij een persconferentie ter gelegenheid van de nieuwe ‘Toezicht vooruitblik 2016’. Deze vooruitblik geeft een overzicht van de prioriteiten van DNB voor het komende jaar, zowel voor het reguliere toezicht als voor het zogenoemde thematische toezicht op banken, verzekeraars, pensioenfondsen en andere instellingen.

“Niet met nieuwe wetgeving en regels, maar met een ‘back-to-basics’-benadering, gericht op de basale naleving van de bestaande regelgeving, moet de financiële sector – als poortwachter voor de toegang tot het financiële systeem – verder zijn verantwoordelijkheid nemen voor de beheersing van de risico’s”, aldus de directeuren.

Hypotheekportefeuilles
Tegelijkertijd kan na één jaar gemeenschappelijk Europees bankentoezicht vanuit Frankfurt (SSM) worden teruggekeken op belangrijke vooruitgang in de harmonisatie van toezichtmethodes en van wet- en regelgeving. DNB: “Daarmee komt echter ook de noodzaak aan de orde om aandacht te blijven besteden aan nationale thema’s. Nieuw onderzoek van DNB wijst uit dat de omvangrijke hypotheekportefeuilles van de belangrijkste Nederlandse banken op dit moment goed tegen een stootje kunnen. Een goed begrip van deze situatie is van belang voor een goed toezicht op deze banken.”

De jaarlijkse ‘Toezicht vooruitblik’ is de opvolger van de eerdere jaarlijkse overzichten ‘Thema’s DNB Toezicht’ en vormt onderdeel van een nieuwe verantwoordingscyclus. Volgend jaar wordt in de thema’s bij de banken bijvoorbeeld extra aandacht besteed aan het beheer van kredietrisico, met in het bijzonder aandacht voor verborgen kredietverliezen. Ook zal bij banken gekeken worden naar de kwetsbaarheid als gevolg van veranderingen in de rentetermijnstructuur.

Laag renteniveau
“Cross-sectoraal zal voorts bij met name de verzekeraars en pensioenfondsen onderzoek worden gedaan naar de risico’s van een ‘search for yield’ in een omgeving met een aanhoudend laag renteniveau. Bij de verzekeraars zal verder onder meer met nadruk worden gekeken naar de implementatie van Solvency II, het nieuwe Europese toezichtkader voor verzekeraars dat 1 januari 2016 van kracht wordt. Ook zal aandacht worden gegeven aan de beoordeling van bedrijfsmodellen van verzekeraars, tegen de achtergrond van een voor verzekeraars uitdagende economische omgeving. In dit verband wordt ook de kostenstructuur van verzekeraars onder de loep genomen”, aldus DNB.

Tags: home, hypotheken, kredieten, pensioenen, verzekeringen

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.