DNB: leennorm hypotheek niet knellender

oktober 20 14:07 2016 Print dit artikel

De inkomensnorm voor het afsluiten van een hypotheek is sinds de financiële crisis strenger geworden, maar die leennorm is niet knellender dan voor de crisis. Dat concludeert DNB in het DNBulletin.

Door de daling van de rente en een bescheiden groei van de inkomens, kan volgens DNB nu meer worden geleend dan voor de crisis. De woningprijzen zijn gemiddeld nog ruim 12 % lager dan de piek in 2008.

Bouwend Nederland pleitte er onlangs voor om de aangescherpte Nibud-normen voor het afsluiten van een hypotheek te versoepelen. Veel huishoudens die verder willen op de woningmarkt, komen volgens de vereniging door de strengere regels niet aan de bak.

Loonstijging

Uit de analyse van DNB blijkt echter dat in het grootste deel van Nederland de leennormen in vergelijking met 2008 niet knellender zijn geworden bij de aanschaf van de gewenste woning.

Dat hangt samen met de stijging van het gemiddelde nominale loon per arbeidsjaar, dat nu ruim 12 procent hoger is dan in 2008. Omdat bij een hoger loon meer ruimte overblijft voor woonuitgaven, kan de maximale hypotheeksom volgens de Nibud-normen hoger zijn. De maximale lening ligt bijna 4% hoger, terwijl de gemiddelde woningprijs lager is dan toen. Dit verschilt wel per regio: vooral in de grote steden zijn de woningprijzen de afgelopen tijd sterker gestegen.

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
Toon meer artikelen

Over de auteur

InFinance
InFinance

InFinance is een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners. Het platform bestaat onder andere uit het magazine InFinance, de online nieuwsbrief InFinanceDaily, de website InFinance.nl en het hypotheekevent HypoVak.

Toon meer artikelen
write a comment

0 Comments

Nog geen reacties

Je kunt de eerst zijn om de discussie te starten.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.